O estimare ingrijoratoare a specialistilor arata ca peste 2.000 dintre cei 5.000 de absolventi ai invatamantului superior din domeniul informaticii parasesc anual Romania pentru a-si gasi locuri de munca la firme de profil din Occident. Fenomenul, care a luat proportii in ultima perioada, se desfasoara de altfel de ani buni, fara ca autoritatile sa fi identificat deocamdata solutiile cele mai eficiente pentru diminuarea sa.
In vederea adoptarii unei strategii adecvate pentru stoparea -hemoragiei- de inteligenta din acest domeniu de varf, rectorii universitatilor tehnice din tara s-au reunit la Cluj-Napoca. Rectorul Universitatii Politehnice Bucuresti, Ion Dumitrache, a mentionat in cursul intrunirii ca reprezentantii facultatilor de profil vor adresa Guvernului un memoriu prin care vor solicita sprijinirea eficienta si concreta a absolventilor din domeniul informatic. In opinia conducatorilor universitatilor tehnice, Guvernul poate sa acorde facilitati speciale si tentante pentru firmele care angajeaza specialisti. Rectorii universitatilor tehnice considera ca acordarea acestor facilitati este oricum mai profitabila decat scolarizarea specialistilor in favoarea tarilor occidentale. Rectorul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, Gheorghe Lazea, afirma ca se poate vorbi deja despre fenomenul de racolare a absolventilor romani de catre firme din strainatate, fenomen ce are ca rezultat o deficienta de specialisti in industria informatica romaneasca. In conditiile in care viitorul economic nu mai poate fi conceput fara o informatizare impecabila, perspectivele sumbre ale Romaniei, din acest punct de vedere, pot fi intrevazute cu usurinta.
Universitatile tehnice au demarat mai multe proiecte prin care absolventii sunt angajati in cadrul universitatilor pe baza unor contracte de cercetare incheiate cu marile companii internationale din domeniu. Rectorii se plang si de faptul ca, in ultimii ani, multe cadre didactice tinere pleaca la lucru in strainatate, astfel incat la numeroase catedre gradul de ocupare cu cadre titulare nu depaseste 50%.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane