Rectorul Universității de Medicină și Farmacie Târgu Mureș iese la atac împotriva contestatarilor săi și a celorlați membri din conducerea UMF, recent aleși, acuzând că linia de predare în limba maghiară a instituției a fost avantajată la finanțare, sumele alocate de la Buget fiind duble față de cele destinate liniei de predare în limba română. Tot ce s-a făcut până acum până acum a fost avantajarea liniei maghiare, a susținut rectorul Constantin Copotoiu, după ce, zilele trecute, ministrul Educației, Cătălin Baba, a cerut reorganizarea alegerilor în aprilie, cu participarea reprezentanților liniei maghiare. Cele două părți de la UMF Târgu Mureș trebuie să se înțeleagă în contextul în care aici se va înființa o Facultate cu predare în limba maghiară și reprezentanții Universității vor trebui să împartă studenții, spațiul și banii fără tensiuni interetnice.
Rectorul Universității de Medicină și Farmacie Târgu Mureș, Constantin Copotoiu iese la atac și susține că linia maghiară de la instituția pe care o conduce ar fi avantajată, ajungându-se ca aici finanțarea să fie dublă față de cea pentru linia română.
El a arătat că finațarea pentru un student român este de 8.000 de lei pe an, în timp ce pentru studenții maghiari este de 16.000 de lei pe an, ceea ce nu ar fi corect, având în vedere ca profesorii predau în limba lor maternă, iar studenții studiază în limba maternă, fapt care nu necesita un efort suplimentar.
Admiterea la UMF, în funcție de medii
„Noi considerăm că, prin tot ce s-a întreprins până acum, nu s-a făcut decât să se avantajeze linia maghiară. S-a hotărât ca posturile scoase la concurs să fie jumătate – jumătate, pentru români și pentru maghiari. Noi considerăm că acest lucru nu este corect și dorim ca aceste posturi să fie scoase la concurs în funcție de numărul de absolvenți sau de candidați înscriși la admitere, în ordinea descrescătoare a mediilor și nu pe serii diferite, români și maghiari.“, a spus rectorul, care este de părere că această practică ar fi ilegală și nu poate fi acceptată.
„Pentru cadrele didactice maghiare predarea în limba maghiară nu este altceva decât folosirea limbii materne, nu fac niciun efort în plus de însușire sau de predare, așa cum nici românii, predând la limba română, nu fac niciun efort în plus pentru a învăța limba română și a preda. De ce finanțare dublă pentru studenții maghiari?“ a spus rectorul UMF Târgu Mureș.
Rectorul UMF Târgu Mureș critică Facultatea în maghiară
În plus, Constantin Copotoiu crede că după înființarea noii Facultăți cu predare în limba maghiară s-ar putea îngrădi drepturile românilor care vor să învețe la această universitate.
„Egalitatea de șanse stipulată de legile europene nu se respectă, pentru ca la noua facultate pe care se dorește să o creeze, românii nu se pot înscrie să studieze medicină pentru că la facultatea respectivă, medicina se învață numai numai în limba maghiară, deci este o îngrădire a drepturilor acelora care doresc să vină și să învețe în limba română, fie că sunt cetățeni români, fie din afara României“, a spus Copotoiu.
Ministrul Educației, Cătălin Baba, a spus săptămâna trecută că alegerile de la UMF Târgu Mureș nu pot fi valabile în condițiile în care nu există o Cartă a Universității aprobată de minister și cât timp alegerile sunt contestate de profesorii de la linia de predare în limba maghiară, care spun că nu au fost invitați să participe la ultimele alegeri. Ministrul a subliniat că Guvernul a fost nevoit să intervină în aceste condiții și a precizat că dacă cele două părți nu se vor înțelege, ar putea sista finanțarea UMF Târgu Mureș.
Mihaela Iamandei