Home Social Refacerea centrului istoric costa intre 20 si 40 milioane de euro

Refacerea centrului istoric costa intre 20 si 40 milioane de euro

DISTRIBUIŢI

Arhitecti, constructori, comercianti, primari, directori din primarii, experti, presedinti de asociatii de proprietari, profesori universitari, politisti, delegati ai Uniunii Europene, ziaristi, cu totii s-au adunat ieri la o cafenea de pe strada Covaci pentru a discuta despre revitalizarea centrului istoric al Bucurestilor.


Unii au spus ca bani sunt, ca vointa politica este, dar nu este viziune. Prin urmare, in continuare se cauta acea viziune coerenta pentru a demara lucrarile necesare punerii in valoare a cladirilor vechi din mijlocul zonei centrului istoric.

Avem si o harta panoramica a Lipscanilor

Fundatia Pro Patrimonio, impreuna cu Ordinul Arhitectilor din Romania si cu Centrul de Planificare Urbana si Metropolitana Bucuresti organizeaza o serie de manifestari dedicate revitalizarii acestei zone. Prima actiune a fost organizarea expozitiei de urbanism, gazduita de Galeria ArTei din Complexul Hanul cu Tei. Expozitia a fost inaugurata ieri de primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, ea putand fi vizitata, de altfel, in fiecare zi, in perioada 29 iunie-5 iulie, intre orele 11.00 si 20.00. Fundatia Pro Patrimonio a realizat, cu sprijinul Ambasadei SUA la Bucuresti, o harta panoramica a zonei Lipscanilor, care cuprinde, pe langa schite, si informatii despre fiecare cladire, pasaj, muzeu, han sau biserica situate in perimetrul delimitat de Splaiul Independentei, Calea Victoriei, Bd. Regina Elisabeta si Bd. I.C. Bratianu.

Jumatate din cei care locuiesc in zona veche nu au forme legale

Primarul Adriean Videanu a anuntat ca pentru punerea in valoare a patrimoniului cultural si arhitectural al zonei centrului istoric este nevoie de o suma cuprinsa intre 20 milioane de euro si 50 milioane de euro. O parte din bani au venit de la BERD, iar cealalta parte din bani vor fi alocati de Primaria Capitalei din cele aproape 500 milioane de euro obtinute in urma subscrierii emisiunii de obligatiuni municipale. Primarul general stie ca in zona respectiva traiesc 9.500-10.000 de localnici, din care in jur de 5.000 nu au forme legale de domiciliu, dar este de parere ca cei care stau clandestin nu trebuie sa fie ajutati de primarie, ci -sa se intoarca de acolo de unde au venit-. Catalin Cazacu, director in Primaria Municipiului Bucuresti, a prezentat primele actiuni concrete de refacere a centrului istoric. Este vorba de regenerarea zonei prin refacerea infrastructurii, incepand de la reteaua de utilitati. Cu banii de la BERD, imprumutul in valoare de opt milioane de euro si cofinantarea de la PMB de 1,5 milioane de euro, se va lucra in mijlocul centrului istoric. Acel perimetru a fost impartit in patru noduri-cheie. Primul nod, care este cel mai important si care are nevoie de o finantare de 5,91 milioane de euro, este situat pe strada Selari, langa biserica Sf. Dumitru. Al doilea nod, situat pe strada Franceza, ar avea nevoie de 1,14 milioane de euro, cel de-al treilea, de pe strada Covaci – de 2,52 milioane de euro, iar ultimul, situat pe strada Lipscani – de 3,79 milioane de euro. Dupa cum a remarcat Catalin Cazacu, adunand cele patru cifre se depaseste cu mult suma alocata pe proiectul BERD. La o prima evaluare, a mentionat Catalin Cazacu, este nevoie de cel putin 22,5 milioane de euro.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.