Un an, un an si jumatate. Atat va dura pana cand situatia din zonele afectate de inundatiile din ultimele zile va reveni complet la normal. -Operatiunile in zonele calamitate se desfasoara gradual si va mai trece mult timp pana ce situatia din localitatile sinistrate se va stabiliza-, a declarat Liviu Nemes, prim loctiitor al sefului Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.
Deocamdata este asteptata retragerea apelor si abia apoi incepe greul pentru autoritati: -Trebuie sa indepartam aluviunile, sa refacem drumurile, sa reluam alimentarea cu apa, evitand, in acelasi timp, eventuale epidemii cauzate de existenta sub ape a mii de cadavre de animale-, a spus Nemes. Oficialul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) a tinut sa mai precizeze ca prabusirea locuintelor inundate s-a produs si din cauza modului in care acestea au fost ridicate. -Majoritatea erau construite pe structura de stalpi din lemn sau de beton, fara insa a avea fundatii.- Marea problema este ca cei mai multi locuitori care au ramas pe drumuri nu aveau locuintele asigurate. -Daca ar fi avut asigurari, firmele respective ar fi platit. Acum insa, totul ramane pe umerii nostri-, a mai adaugat oficialul.
70% din cele 3.700 de persoane evacuate in urma inundatiilor din ultimele doua saptamani au preferat sa se refugieze la rudele lor, restul fiind adapostiti in locuri special amenajate in scoli si gradinite.
Ministerul Mediului propune guvernului ajutoare de 278,76 miliarde de lei
Astazi, in sedinta de guvern, Sulfina Barbu, ministrul mediului, va propune alocarea unei sume de 278,76 miliarde de lei. Banii vor fi folositi pentru refacerea amenajarilor hidrotehnice distruse de viituri in judetele cele mai afectate, Timis si Caras-Severin. Daca propunerea va fi acceptata, 156 de miliarde de lei vor fi folositi pentru lucrarile din Timis si 122,76 pentru Caras-Severin, unde sunt necesare lucrari de amenajare pe raurile Barzava, Caras, Nera si Poganis. Sulfina Barbu a declarat ca in momentul de fata se fac negocieri cu Banca Europeana de Investitii si cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, in scopul obtinerii a 60 milioane de euro pentru lucrarile hidrotehnice si inlaturarea efectelor inundatiilor.
30 milioane de euro s-au investit in vestul tarii dupa inundatiile din 2000
Dupa inundatiile din anul 2000 si pana in 2004 au fost realizate si date in exploatare 27 obiective: regularizari, indiguiri, acumulari permanente sau nepermanente, lucrari de refacere a podurilor si drumurilor, precum si lucrari de consolidare in zona cursurilor de apa. Valorile pentru investitii au fost repartizate pentru bazinele hidrografice Timis, Bega si Caras. Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor informeaza ca, in anul 2005, la nivelul spatiului hidrografic Banat se afla in curs de realizare cinci obiective de investitii cu rol de aparare impotriva inundatiilor: acumularea Surduc (240 miliarde lei, cu termen de punere in functiune anul 2010), refacerea lucrarilor la acumularea Oravita (70 miliarde lei, cu punere in functiune in 2006), lucrari de punere in siguranta a nodului hidrotehnic Costei (160 miliarde lei, cu termen de punere in functiune in 2006), indiguirea digului Bistra (145 miliarde lei, pana in 2007) si amenajarea raului Bega (340 miliarde lei, pana in 2006).
Autoritatiile sanitare au intrat in alerta
Comitetul Ministerului Sanatatii pentru Situatii de Urgenta a hotarat, ieri, sa trimita in cele patru judete afectate de inundatii medicamente antiinfectioase, materiale sanitare si dezinfectantii.
Ministrului sanatatii, Mircea Cinteza, a declarat: -Speram sa primim din partea guvernului o suplimentare a bugetului pentru a putea trimite in judetele Timis, Arad, Caras-Severin si Hunedoara peste 13.000 doze de vaccin, dintre care 6.600 sunt doze de vaccin antihepatic A pentru copii si adulti, iar peste 5.000 sunt de doze de vaccin antitetanic si aproximativ 2.000 doze de vaccin antitific-.