Straveche metoda de tratament, aplicata de peste 5.000 de ani, reflexoterapia demonstreaza exceptionala calitate a organismului de a se autoapara impotriva bolilor, dar si priceperea celor care si-au insusit tehnicile terapeutice specifice, redand sanatatea tuturor celor care au incredere in terapiile complementare. Pentru a ne edifica pe marginea acestui tip de tratament, am apelat la experienta doctorului Cristina Balanescu de la Centrul bucurestean de sanatate – Clar.
– Este adevarat ca reflexoterapia vindeca fara medicamente?
– Intr-adevar, cu ajutorul reflexoterapiei se pot preveni, ameliora sau vindeca definitiv diferite afectiuni, fara a apela la medicamente.
Fiindca aceasta ramura a medicinei traditionale orientale consta, de fapt, intr-un masaj digital (efectuat cu degetele mainii), la nivelul zonelor reflexogene de pe suprafata corpului. Zonele reflexogene actionate cel mai des sunt plasate pe talpa si laba piciorului, pe glezna, de o parte si de alta a coloanei vertebrale, pe maini, pe scalp si pe urechi. Ele corespund tuturor organelor. Atunci cand se instaleaza o anumita afectiune, la nivelul organului bolnav se acumuleaza depozite de substante nefolositoare, daunatoare organismului. Prin masarea zonelor reflexogene corespunzatoare, se inlatura tocmai aceste toxine.
– Cum se efectueaza, practic, un astfel de tratament?
– Reflexoterapia are doua componente principale – reflexodiagnosticul si reflexoterapia propriu-zisa. In general, reflexodiagnosticul este insotit de o discutie a medicului generalist cu pacientul. Prin tratamentul propriu-zis, se se inlatura depunerile de la nivelul organelor bolnave si al zonelor reflexogene respective. De aceea, pentru a veni in sprijinul pacientilor, asociem si alte genuri de terapii complementare, cum ar fi fitoterapia, apiterapia, dieta si homeopatia.
– Reflexoterapia poate preveni imbolnavirea?
– Tratamentul este individualizat – acesta fiind unul dintre marile avantaje ale reflexoterapiei. Ar fi fost bine daca oamenii ar intelege ca reflexoterapia este o extraordinara metoda profilactica. Asadar, tuturor celor care pretuiesc sanatatea le recomand sa apeleze la reflexoterapie inainte de a se imbolnavi. Ezista posibilitatea unui reflexodiagnostic care oglindeste predispozitiile pentru anumite boli si, in consecinta, se poate aplica o schema de prevenire a respectivei afectiuni, care, altfel, s-ar instala mai tarziu.
– Practica milenara a reflexoterapiei a selectat, desigur, acele afectiuni care pot fi tratate cu succes. Care sunt ele?
– Am sa incep enumerarea afectiunilor cu cele in care rezultatele au fost evidente, ajungandu-se de la ameliorari incurajatoare la vindecari definitive. Astfel sunt: diabetul, obezitatea, depresiile, insomnia, eurezisul nocturn, hemoroizii, varicele, hepatita cronica, constipatia, colecistita, dischineziile biliare, litiaza biliara, adenomul de prostata, litiaza renala, disfunctiile sexuale, afectiunile articulare, tulburarile de menopauza, sinuzita, celulita.
– Dati-mi exemplu un caz deosebit rezolvat de dvs?
– Sunt foarte multe, dar ma voi referi la cazul pacientei P.M. in varsta de de 50 de ani, venita la noi cu litiaza biliara, asociata cu insomnie, constipatie, cefalee – diagnostic confirmat si de analizele de laborator. Dupa primele 10 sedinte, au disparut constipatia, insomnia, cefaleea. Dupa urmatoatrele 10, la o alta ecografie abdominala, pietrele existente anterior nu au mai fost evidentiate. In prezent, pacienta urmeaza tratamentul de intretinere – o sedinta pe luna. Au existat si cazuri de diabet si hipertiroidie, rezolvate de noi cu mult succes. Si exemplele ar putea continua.
– Sunteti medic generalist, dar conduceti un centru de sanatate – Clar -, in care se practica medicina complementara. Cum se impaca cele doua modalitati de tratament, medicina alopata si reflexoterapia?
– Fiind medic generalist, nu exclud medicina alopata si colaborez in permanenta cu colegi de diferite specialitati. Exista medici care accepta reflexoterapia, dar mai sunt si altii care manifesta inca retineri fata de metodele medicinei complementare. Eu cred ca acestia din urma sunt sceptici pentru ca nu sunt suficient informati asupra cestui domeniu. Cu atat mai mult cu cat, in prezent, este recunoscuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii si este practicata cu succes pe plan mondial de tot mai multi medici alopati.