Programul PHARE RO 9601, demarat in 1997, a urmarit o serie de prevederi capitale pentru dezvoltarea unui invatamant superior modern in Romania, cat mai apropiat sistemului universitar din Europa. In acest program au fost incluse opt universitati de stat. Rectorii lor si responsabilii programului au participat, saptamana aceasta, la un seminar cu tema -Reforma managementului invatamantului superior in Romania-, in care au fost dezbatute principalele probleme constatate in ultimii patru ani. Au mai luat parte si Ecaterina Andronescu, ministrul educatiei si cercetarii, si Radu Mircea Damian, secretar de stat in MEC si responsabil cu invatamantul superior. Va vom prezenta cateva dintre opiniile celor care au fost implicati in Programul PHARE RO 9601.
Politica manageriala proprie. Topul universitatilor
Profesorul universitar Valentin Muresan, directorul Programului PHARE, a declarat ca -nu putem vorbi de reforma intr-o institutie administrata ca altadata. Este necesara o noua strategie, printr-o mai buna administrare a banilor existenti. Bugetul statului este finit si mic. Universitatile ar trebui sa aiba o politica manageriala proprie, cu institutii interne specializate proprii, care sa produca bani. Reiese clar necesitatea unei noi formule de organizare interna in facultati, prin disocierea administrativului de academic, prin promovarea administratorilor profesionisti. Exista un plan strategic in acest sens in contractul institutional dintre MEC si universitati, dar in stare incipienta. Este necesara o metodologie unui sistem de asigurare a calitatii ?çprodusului finit?ê si o ierarhizare a universitatilor. In legatura cu ultima afirmatie a lui Valentin Muresan, Lazar Vlasceanu, director adjunct CEPES-UNESCO, a precizat ca exista deja o incercare de a face un top al universitatilor. Dar -topul real este dat de calitatea activitatii prestate de absolvent, angajatorii ar putea sa-si faca o idee in timp, in functie de calitatea muncii angajatului. Astfel, universitatea inscrisa pe diploma de absolventa va putea fi categorisita direct-. Radu Mircea Damian, secretar de stat in MEC, este de parere ca ministerul are posibilitati pentru alcatuirea un top, dar metodologia sistemului de evaluare nu poate fi gata inainte de sfarsitul anului in curs.
Competitia universitara
-Subfinantarea invatamantului superior de catre toate guvernele ultimului deceniu a generat o competitie -salbatica- intre universitati pentru acapararea unui numar cat mai mare de studenti platitori de taxe, neglijandu-se capacitatile reale ale institutiilor si calitatea procesului educational, a declarat Ioan Mihailescu, presedintele Consiliului National de Evaluare Academica si Acreditare.
Competitia intre institutiile de invatamant de stat, precum si intre acestea si cele particulare, nu a fost reglementata, de aceea conducerile universitatilor folosesc tot felul de tertipuri si fraude pentru atragerea unui numar tot mai mare de studenti platitori de taxe, dornici sa obtina o diploma. In plus, pentru ca universitatile sa nu piarda finantarea de baza primita prin bugetul de stat, studentii slabi sunt mentinuti in facultate pana la incheierea perioadei de pregatire. -Din acest motiv, multi dintre absolventii unor astfel de facultati sunt aproape semianalfabeti sau au ramas la acelasi nivel de pregatire cu care au intrat in facultate. ?çMult si prost?ê a devenit deviza multor institutii de invatamant superior-, a mai spus presedintele CNEAA. In opinia lui Ioan Mihailescu, veniturile realizate din activitati proprii sau extrabugetare nu reprezinta o solutie pentru acoperirea deficitului financiar. Totusi, daca universitatile ar avea posibilitatea sa-si cheltuiasca banii proprii, multe dintre probleme invatamantului superior ar fi evitate. Invatamantul superior romanesc merge in sens invers celui din tarile europene, a adaugat Mihailescu. Daca in Europa statul reprezinta sursa principala pentru finantarea invatamantului, in Romania, educatia trebuie sa-si asigure banii pentru supravietuire, a conchis Mihailescu. In sprijinul acestei ultime afirmatii vin si precizarile lui Valentin Muresan, care a aratat ca in Germania, de exemplu, statul subventioneaza invatamantul superior in proportie de 98,1%! In Romania, anul trecut, aceasta subventie abia s-a apropiat de 70%. Procentual, nici anul acesta nu va fi mai mare, ea nedepasind 3.600 miliarde de lei. Ecaterina Andronescu spera insa ca va fi acceptata o rectificare pozitiva a acestei sume in Legea bugetului…
Universitatile de stat – producatoare de locuri de munca pentru dascali
Universitatile s-au transformat, din formatoare de oameni, in -fabrici- de locuri de munca pentru cadrele didactice. In jur de 80% din bugetul acestora este pentru cadrele universitare si doar 20% pentru formarea studentilor. Actualmente, legislatia obliga doar la asigurarea cantitativa a informatiei, in detrimentul calitatii. Au fost introduse multe ore, s-au introdus specializari sarace in cereri de absolventi. Astfel, s-a mers pe -spargerea- unei specializari in patru-cinci, absolventul unei asemenea specializari stricte gasindu-si dificil un loc de munca in domeniu. Ecaterina Andronescu, ministrul educatiei si cercetarii, a precizat ca -numarul de cadre didactice bine pregatite nu a crescut direct proportional cu cererea, acum existand doar 600 de profesori universitari fata de 3.000, cat ar fi necesar acum-. In ultimii zece ani, invatamantul universitar a proliferat mai ales in domeniul privat, lucru nu intotdeauna benefic, daca avem in vedere calitatea actului didactic din unele -universitati- particulare… O alta problema ridicata de Ecaterina Andronescu a fost cea a exodului absolventilor de Informatica si Automatica; din 5.000 care termina anual, cel putin 2.000 parasesc tara. Pierderile produse se ridica la 60 milioane de dolari, cat implica pregatirea acestora pe tot parcursul vietii scolare.
Programul PHARE se va incheia in acest an, dar…
In aceasta perioada s-au petrecut schimbari legislative fundamentale, dar nu s-au produs descentralizari reale in interiorul institutiei universitare, au fost unele dintre concluziile discutiilor acestui seminar organizat de -Adevarul-, Mediasoft si MEC. Au existat dificultati in implementarea Programului in cateva dintre cele opt universitati alese, unele fiind mai refractare. Oricum, schimbari in managementul strategic au avut loc, efectele pe termen scurt fiind cele mai urmarite. Dar schimbarile demarate de program trebuie sa continue inca cel putin sase ani, pentru ca rezultatele sa fie cele scontate.