Home Social Reforma Sanatatii inregistreaza un recul puternic

Reforma Sanatatii inregistreaza un recul puternic

DISTRIBUIŢI

Ordonanta de urgenta prin care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate trece in subordinea Ministerului Sanatatii si Familiei continua sa starneasca reactii. Pe de o parte, CNAS este acuzata de o distributie preferentiala a fondurilor, motiv pentru care sistemul a ajuns intr-un blocaj financiar fara precedent. De cealalta parte, Guvernul, beneficiarul absolut al fondurilor din Sanatate, deloc neglijabile (doua miliarde de dolari rulate anual), este suspectat ca va folosi banii pentru alte domenii deficitare.


Ministrul sanatatii, plin de sperante

Daniela Bartos, ministrul sanatatii, va coordona, vrand-nevrand, si activitatea financiara a sistemului. -Ordonanta va conferi o mai buna si mai stransa colaborare intre cele doua entitati – Casa si minister. Ne propunem o utilizare mai judicioasa a fondurilor si, probabil, mai putine sincope in finantare-.

In ceea ce priveste controlul de fonduri, Bartos da un raspuns evaziv: -Nu sunt fonduri private, sunt contributii ale cetatenilor, iar fisa lor de buget se aproba de catre Parlament ca o anexa la bugetul de stat-.

Paradox: fonduri private gestionate de stat

Decizia Guvernului este insa aspru criticata de presedintele Colegiului Medicilor, Mircea Cinteza: -In sistemul sanitar exista doua probleme majore, in afara de cantitatea mica de bani, anume faptul ca platile nu se fac la timp si faptul ca o parte din bani se indeparteaza si este dusa in alte domenii. Platile nu se fac la timp pentru ca alta parte, care in final ajunge in Sanatate, vine mult mai tarziu, dupa ce foloseste pe moment la alte scopuri – cum ar fi plata pensiilor sau la alte domenii ale bugetului de stat, pe care le cunosc numai cei din Ministerul de Finante. Ei le rezolva in mod acut, fara publicitate si fara ca noi sa stim mare lucru. Romania este o tara cu indisciplina de plata, tocmai pentru ca banii nu ajung la timp-.

CNAS este o institutie care nu trebuie controlata guvernamental sau politic, pentru ca gireaza bani privati. -Atragem atentia asupra dezastrului. Pentru ca nu mai exista o autonomie a CNAS, reforma a dat inapoi cu cativa ani. Daca pana acum fondurile ajungeau cu greu in Sanatate, acum nu vor mai veni deloc-, ne-a declarat Alin Apostol, presedintele Aliantei Medicilor.

Distribuirea preferentiala a banilor

Directorul Spitalului -Victor Babes-, Petre Calistru, afirma ca -legarea CNAS de Ministerul Sanatatii este un pas inapoi, dar, in acelasi timp, trebuia cumva disciplinata distributia fondurilor: -CNAS si casele de asigurari de sanatate judetene au promovat o distributie preferentiala a fondurilor. Destinatia banilor trebuia sa fie conform cu legile in vigoare, lucru care nu s-a intamplat-.

Fostul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si, in prezent, directorul Spitalului -Sfantul Ioan-, Alexandru Ciocalteu, explica modul in care fondul asigurarilor de sanatate a ajuns o anexa la bugetul de stat: -In momentul in care s-a pornit Casa de Asigurari, s-a dat o ordonanta, prin care banii au fost introdusi in bugetul consolidat. CNAS nu putea sa foloseasca decat ceea ce ii dadea Ministerul de Finante-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.