Home Social Reforma sanitara are nevoie de sprijin international

Reforma sanitara are nevoie de sprijin international

DISTRIBUIŢI

Presedintele companiei MERCK & Co, Per Wold – Olsen, aflat pentru cateva zile la Bucuresti, a oferit autoritatilor sanitare consultanta in programul de reforma. Pentru aceasta insa, Ministerul Sanatatii si Familiei trebuie sa isi faca repede temele, sa prezinte un plan cu punctele unde crede de cuviinta ca are nevoie de consiliere. Romania are, astfel, sansa de a pune bazele unui sistem de sanatate solid, capabil sa-si gestioneze eficent resursele.


Tergiversarea privatizarii cabinetelor

Parteneriatul public-privat poate constitui un sprijin financiar major pentru sanatate, iar in acest sens este nevoie de un plan coerent de actiune si un program care sa cuprinda prioritatile din sistem, a declarat Daniela Bartos, ministrul sanatatii, la masa rotunda cu tema -Reforma sistemului sanitar-.

Dezbaterile au inceput cu prezentarea unui raport intitulat -Privire de ansamblu asupra sistemului de sanatate din Romania-, realizat de medicul Cristian Vladescu, de la Fundatia pentru o Societate Deschisa, document care atesta ca performantele sistemului de sanatate din Romania sunt destul de modeste.

Reprezentantii autoritatilor medicale, printre care cei ai conducerii MSF, ai CNAS, Colegiului Medicilor din Romania, Societatii Medicilor de Familie, cei ai Bancii Mondiale, dar si ai unor companii internationale de medicamente s-au aratat dispusi sa sprijine financiar reforma sanitara.

Cateva dintre carentele sistemului vizeaza probleme deja cunoscute, precum finantarea precara, lipsa unui model de ingrijiri de sanatate, tergiversarea privatizarii cabinetelor medicilor de familie si din ambulatoriul de specialitate, extinderea greoaie a privatizarii la nivelul spitalelor, reorganizarea unitatilor sanitare, lipsa disciplinei de plata, a unui sistem informatic, dar si a unei politici nationale a medicamentului, lipsa unei finantari corecte, trasparente si constante.

Potrivit profesorului Dan Georgescu, consilierul primului-ministru pe probleme de sanatate, -sistemul sanitar este intr-o plaja de stagnare-, nefiind realizate mari schimbari in ultimii ani. **Trebuie privatizate cabinetele medicilor de familie si trebuie stabilite prioritatile sistemului-, a spus consilierul.

-O realitate acceptata destul de greu de cei prezenti a fost aceea ca autoritatile medicale nu cunosc nevoile de sanatate ale romanilor-, a spus senatorul Sorin Oprescu, directorul Spitalului Clinic Universitar Bucuresti.

Ministerul Sanatatii va centraliza toate propunerile facute de participantii la masa rotunda si va stabili prioritatile din sistem. Dupa ce va fi ales modelul de reforma din sistemul sanitar, avand la baza parteneriatul public privat, MSF va prezenta documentul donatorilor internationali in vederea obtinerii finantarii de care va fi nevoie.

Reforma in Sanatate a inceput tarziu, abia in anul 1998, o data cu infiintarea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Din pacate, in loc sa se mearga pe o privatizare masiva, in ritm accelerat – fapt ce ar fi condus inevitabil si la motivarea furnizorilor de servicii si, automat, la diminuarea coruptiei -, s-a preferat nationalizarea serviciilor de sanatate. In consecinta, procesele de finantare au cunoscut de-a lungul anilor dese blocaje financiare, iar datoriile acumulate sunt rezultatul indisciplinei de plata perpetuata de guvern.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.