Sosirea primaverii bucura in general pe toata lumea, poate mai putin pe automobilistii care se deplaseaza pe strazile Bucurestiului. Soferii acuza brazdele adanci din carosabil lasate de coltii iernii.
In legatura cu sesizarile lor, ne-am adresat directorului Administratiei Strazilor, Valentin Teodorescu.
– Domnule director, iarna si-a pus amprenta pe calitatea strazilor Bucurestiului. Care sunt principalele masuri pe care le veti lua?
– Am inceput deja un program de reabilitare a covorului asfaltic, adica de eliminarea a gropilor si a denivelarilor. In prezent, efectuam reparatii curente pe arterele principale ale Capitalei. Mai mult, in cursul lunii mai vom organiza o licitatie pentru efectuarea a 20 de covoare asfaltice. Suma pe care o avem disponibila pentru aceasta operatiune este de 250 miliarde de lei.
Prioritare vor fi strazile de penetrare in Capitala, precum si cele importante, de legatura, din centrul orasului. Dorim ca toate acestea sa aiba calitatea soselei Bucuresti – Ploiesti, luata de noi drept exemplu. Incepand de luni vom demara si lucrarile la marcajele rutiere, care vor fi efectuate dupa standardele si exigentele occidentale.
– V-ati plans in repetate randuri de furtul elementelor de siguranta a circulatiei. Ce se intampla in prezent?
– Numarul furturilor de semafoare si semne rutiere a scazut simtitor. Ne confruntam in continuare, din pacate, cu furturile de capace de canal, pe care indivizi certati cu legea le subtilizeaza pentru a le valorifica apoi la centrele de colectare a fierului vechi. O alta problema care vizeaza siguranta circulatiei o reprezinta amplasarea panourilor publicitare in zona semnelor de trafic. Reclamele out-door pozitionate in dreptul elementelor de siguranta rutiera maresc riscul producerii unor accidente.
– Ce ne puteti spune cu privire la trecerile pietonale pentru persoanele cu handicap?
– Obiectivul Administratiei Strazilor este ca pe marile bulevarde, pentru inceput, sa cream treceri pietonale pentru persoanele cu handicap locomotor. In prezent, in Capitala se afla in curs de executie 600 de astfel de pasaje, pentru ca pana la sfarsitul anului, in functie de posibilitatile financiare, sa efectuam aproximativ 2.500 de astfel de treceri pietonale. De acum inainte, pasajele pietonale, modificate, vor fi prevazute in toate proiectele care vizeaza reparatia strazilor. Nu vor mai fi admise proiecte care nu prevad acest detaliu.
– Cate strazi se afla in administrarea dvs.?
– Din totalul de 5.500 de strazi cat numara in prezent Capitala, Administratiei Strazilor ii revin, potrivit Hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 181/2000, 324 de drumuri. Desi par putine, ca suprafata si amploare, reprezinta jumatate din reteaua de sosele a Capitalei. Noi raspundem de penetrarile de la intrarea in Bucuresti, de bulevardele importante, de strazile pe care circula mijloacele de transport in comun, cu alte cuvinte structura de baza a orasului. Celelalte strazi, cele mici, care nu sunt la noi, sunt administrate de ADP-urile de sector.
– In afara de vreme, ce alti factori influenteaza calitatea carosabilului?
– Predominante sunt interventiile neautorizate care se efectueaza pe strazi. In special vineri dupa-amiaza, sambata si duminica se executa racordari la instalatiile de gaze. Refacerea soselelor dupa efectuarea acestor operatiuni se face de mantuiala, motiv pentru care apar nenumarate gropi in carosabil. Regia de Gaz efectueaza si ridicarile la cota a gurilor de gaz, iar reparatia drumurilor se efectueaza de firme agreate de regie, asupra carora nu avem nici un control si in general sunt foarte prost executate. Astfel, Primaria nu are nici un control exact asupra lucrarilor, cu atat mai putin asupra calitatii refacerii covorului asfaltic.