Trasee mai lungi, statii si capete de linii fixe, prelungirea programului de functionare, eliminarea evaziunii fiscale printr-un sistem de vanzare a biletelor si diferentierea pretului in functie de trasee – acestea sunt numai cateva din regulile impuse de Primaria Muncipiului Bucuresti pentru operatorii de maxi-taxi si lansate ieri spre dezbatere publica.
Autovehiculele de tip maxi-taxi vor circula numai pe 17 trasee, fata de 26, cate sunt in prezent, iar pretul biletului va fi stabilit in urma licitatei de atribuire. -Este posibil ca pe fiecare traseu sa avem preturi diferite, in functie de valoarea acestuia. Noutatea este ca maxi-taxi nu va mai circula in zona centrala a Bucurestiului si pe inelul principal-, a declarat ieri Stefan Pirpiliu, sefului Comisiei Transporturi si Infrastructura Urbana din cadrul Primariei Generale.
Cele 17 noi trasee vor avea un necesar de 188 microbuze si 108 autobuze urbane (care permit si transportul in picioare), lungimea totala a traseelor va fi de 225 km, iar statiile propuse sunt de 1.500, dintre care 450 comune cu cele RATB. -Ele par multe pentru ca am incercat sa preintampinam intentia operatorului de a opri acolo unde vrea el sau calatorul. Daca pana acum numai RATB-ului i se aprobau aceste statii fixe, de aceasta data si operatorilor privati le impunem sa aiba statii fixe, avizate de Comisa Tehnica de Circulatie-, adauga Pirpiliu. Intervalul de succedare a masinilor a fost si el redus de la 10-12 minute, la 5 minute, iar programul de functionare va fi intre orele 5.30 si 22.30. Presedintele CTIU sustine ca, in prezent, transportul in comun cu maxi-taxi este unul primitiv, care incalca si putinele reguli stabilite in anul 2000. Prin urmare, o alta reglementare propusa este introducerea unei -garantii de buna desfasurare a contractului-, impusa la 100-200 milioane de lei. -Primaria isi va rezerva dreptul ca, in cazul unor anumite categorii de abateri, sa poata trage din bani-.
Propunerile primariei vor fi dezbatute public in urmatoarele 30 de zile, dupa care, luna viitoare, vor fi supuse votului in Consiliul General. Regulile si licente de transport vor avea o valabilitate de trei ani.