Ministrul Educației, a venit cu o nouă propunere care va încuraja sistemul meditațiilor din cele mai fragede clase. Remus Pricopie a declarat, duminică, la emisiunea „După 20 de ani“ de la Pro TV, că vor fi organizate evaluări, de tipul celei naționale de la sfârșitul clasei a VIII-a, și la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, începând cu următorul an școlar. Această hotărâre va pune presiune atât pe elevi cât și pe părinți care, din dorința de copii cu rezultate foarte bune, vor plăti profesori pentru ore suplimentare, încă din primele clase ale învățământului primar.
„Noi vedem rezultatele de la sfârșitul clasei a VIII-a în condițiile în care nu există nicio evaluare până la sfârșitul clasei a VIII-a, semnificativă, și ne mai uităm la bacalaureat, care reprezintă iar rezultatul după patru ani“, a spus ministrul Educației. Ministrul Educației a spus că ar trebui făcute „aceste măsurători“ și „pe traseu“ și a anunțat că, începând cu următorul an școlar, vor fi organizate evaluări de tipul celei naționale la clasa a II-a, clasa a IV-a și clasa a VI-a. Întrebat dacă rezultatele acestor evaluări vor conta pentru media elevului, Pricopie a răspuns că, anul viitor, va porni de la premisa că nu ar trebui să conteze. El a precizat că nu crede că aceste rezultate ar trebui luate în calcul, decât „dacă se dorește bonificarea elevului, adică elevul care a avut un rezultat foarte bun să primească o notă maximă în catalog“.
Centralizarea simulărilor
Totodată, Remus Pricopie și-a exprimat intenția de a transforma simulările pentru evaluarea națională și bacalaureat, în simulări centralizate care să se organizeze în aceleași condiții ca și examenele naționale, și nu descentralizat. Apreciind că descentralizarea simulărilor pentru evaluarea națională și pentru bacalaureat „are și părți bune, dar are și părți mai puțin bune“, ministrul Remus Pricopie a spus că va propune colegilor din minister și partenerilor sociali ca, „începând cu anul școlar următor, simulările să se facă exact în aceleași condiții în care se dau și examenele, respectiv Consiliul Național de Evaluare să gestioneze aceste simulări pentru a putea avea o analiză mai bună a datelor“. Întrebat dacă are suspiciuni în momentul de față, când subiectele simulărilor sunt făcute pentru fiecare județ în parte, că în unele județe ar putea fi date subiecte mai ușoare, Pricopie a confirmat, spunând că acestea pot fi mai ușoare sau mai grele, sau nu suficient de bine calibrate, în unele județe.
Manuale electronice din toamnă
Ministrul Educației Remus Pricopie a declarat că nu exclude ca, de anul viitor, să existe, cel puțin la clasele mici, câte două volume la fiecare manual, corespunzătoare semestrelor, pentru a mai ușura ghiozdanul cărat de elevi, alături de manualele digitale, cu aplicații multimedia. Pricopie a precizat că a discutat deja, în ceea ce privește manualele pregătite pentru clasa I de anul acesta, dacă e cazul să fie împărțite în câte două volume, corespunzătoare celor două semestre, pentru a se reduce canititatea pe care elevii o cară zilnic. „Anul viitor nu exclud să avem manualele împărțite, cel puțin pentru clasele mici“, a declarat ministrul. Ministrul a mai vorbit și despre viitoarele manuale digitale. „Din septembrie, copiii vor avea manual în format clasic, pe masă, iar pe pagina de internet, manuale.edu.ro, vor exista manualele în format digital“, a spus Pricopie, precizând că este vorba de cărți în format pdf, dar și de aplicații multimedia. El a mai menționat că, potrivit cercetărilor, „procesul de învățare, atunci când se folosesc instrumentele digitale, este mult mai rapid“.
Irina Popescu