Jurnaliștii de la CNN au venit în Romånia pentru a vizita Cetatea Poienari și pentru a afla legătura dintre cetate și faimosul vampir Dracula. „Este un paradis natural, dar noi nu am făcut această călătorie la castel doar pentru o priveliște minunată“, scrie reporterul de la CNN. „Ruinele castelului Poienari sunt așezate pe un vårf de munte cu o panoramă care nu se mai termină, spre niște chei adånci, stånci gri și izvoare montane“, își începe materialul Aaron Cooper, autorul reportajului, care subliniază că vizitatorii nu sunt atrași de peisaj, ci de legenda vampirului Dracula. După ce Bram Stoker a publicat, în 1897, cartea „Contelui Dracula“ și datorită numeroaselor filme care au urmat, lumea a privit Transilvania ca fiind casa vampirului. Aaron Cooper subliniază că autorul cărții nu a vizitat niciodată Europa de Est, însă există un dram de adevăr în povestea sa, inspirată din viața unui prinț real din secolul al 15-lea. În continuarea materialului, jurnalistul de la CNN face o intruziune în istorie. „Vlad Dracula a trăit între 1431 și 1476 și a domnit în Valahia, care se afla, de fapt, în sudul Transilvaniei“, scrie el. Cooper subliniază că Vlad Țepeș a fost „un erou pentru poporul sau, motiv pentru care beneficiază de un loc la Muzeul Militar Național din Romånia“, chiar dacă un alt muzeu explică că Dracula este de fapt un titlu aparținånd cavalerilor ordinului dragonului, a căror misiune era să apere creștinismul.
„Documente semnate cu titulatura de Vlad Dracul încă există“, precizează jurnalistul, amintind și de pseudonimul de Țepeș, care vine de la pedeapsa capitală, tragerea în țeapă, pe care domnitorul romån o aplica celor care făceau fărădelegi.
Căile de acces, dificile
Aaron Cooper reproșează totuși că a fost destul de greu să ajungă la Cetatea Poienari, pentru că „transportul public este rar, iar cel mai apropiat oraș turistic, Brașov, este la cåteva ore distanță“. Pentru a ajunge la castel, jurnaliștii de CNN au plătit cate 40 de euro de fiecare unui prieten al femeii care îngrijea pensiunea la care erau cazați. „Am intrat în mica mașină roșie a ghidului nostru, Daniel. Am văzut terenuri agricole, vite și căruțe de lemn conduse de fermier, iar timpul părea ca s-a oprit“, scrie autorul materialului.
„Drumurile erau atåt de proaste pe alocuri, încåt șoferul a fost nevoit să conducă pe contrasens, pentru a evita gropile care înghițeau mașina roșie. (…)Cånd am ajuns la hidrocentrala erei comuniste, am fost nevoiți să abandonăm mașina și să continuam drumul la picior“, descrie jurnalistul calatoria sa spre Poienari. De jos, semnul arată că sunt 1480 de trepte. „Este destul de greu de imaginat o armată care să cucerească castelul. Ar fi destul de greu și cu niște scări moderne“, remarca jurnalistul. La intrarea în castel, scrie Cooper, a plătit cinci lei unei persoane care nu vorbește aproape deloc engleaza. Bărbatul nu vinde tricouri cu Dracula, așa cum s-ar fi așteptat jurnaliștii, iar singurele suveniruri care pot fi cumpărate sunt niște cărți poștale. „Totuși, există semne care explică și în engleză cum a extins Vlad castelul în 1457“, mai scrie reporterul CNN. „În ciuda legăturii sale cu Dracula, castelul nu este decåt o capcană turistică. Noi am văzut doar doi oameni în ziua frumoasă de toamna în care l-am vizitat“, remarca jurnalistul, care precizează că, deși structura castelului nu este foarte mare, totul se afla în ruină. „Cei mai mulți romåni văd în conte un erou, nu un conducator malefic, așa cum îl prezintă filmele“, spune Cooper, care subliniază că ghidul i-a mărturisit că Dracula nu își merită reputația. În ciuda unei legături cu Dracula, „turiștii par o turmă strånsă în căutarea vampirului, la Castelul Bran, unde se face reclamă puternică încă înainte de a ajunge la poartă“, scrie Cooper. Interiorul cetății este dedicat în special familiei regale, care l-a folosit ca reședință la începutul secolului 20. Există însă și o cameră care povestește legenda lui Dracula, incluzåndu-i pe Stoker și Vlad. „Un turist confuz m-a întrebat, serios, în engleză: «Știi unde este dormitorul lui Dracula?»“, își amintește jurnalistul de la CNN în finalulul materialului.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane