Apariţia pe bandă rulantă a punctelor farmaceutice poate fi considerată dovada profitabilităţii acestei activităţi. Fapt negat, însă, de reprezentanţii Patronatului Farmaciştilor din Romania, care susţin că adaosul comercial de 1,5% pentru medicamentele destinate tratării bolilor cronice, impus de conducerea Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), va duce la falimentarea micilor farmacii. Pe de altă parte, reprezentanţi din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) susţin că veniturile obţinute anul trecut din industria farmaceutică le-au depăşit pe cele din domeniul bancar.
Negocierea care a avut loc săptămana trecută pentru stabilirea adaosului comercial practicat la medicamentele destinate tratării bolilor cronice a încins spiritele între conducerea Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) şi reprezentanţii farmaciilor bucureştene. Aceştia din urmă sunt decişi să dea în judecată şefii CASMB pentru felul în care au organizat licitaţia.
Comandă politică?
Procentul de 1,5% propus de reprezentantul Centrofarm şi adoptat în cele din urmă de reprezentanţii a 320 de farmacii din 330 prezente la negociere este considerat insuficient de preşedintele Patronatului Farmaciştilor din Romania, Constantina Tomescu, care susţine că multe dintre farmaciile mici vor ajunge la faliment. -Adaosul pe care noi l-am solicitat a fost de 5 la sută, pentru că trebuie să trăim şi noi cumva. Avem de plătit salarii şi avem obligaţii către bugetul de stat-, susţine Constantina Tomescu. Aceasta contestă modul în care a avut loc negocierea, acuzand conducerea CASMB că stabilise anterior valoarea adaosului comercial cu farmacia mai sus menţionată. -Pentru medicamentele adresate tulburărilor endocrine a fost propus din partea farmaciştilor un adaos de 5 la sută, adaos care nu a fost acceptat de CASMB, însă, în momentul în care reprezentanţii Centrofarm au luat cuvantul, au propus un adaos de 1,5 la sută-, a afirmat Constantina Tomescu. Potrivit unei farmaciste prezente la negocieri, reprezentantul Centrofarm a încercat să îşi justifice oferta motivand că este -ceva politic care nu ţine de mine-.
Lanţurile farmaceutice, în avantaj
Procentul de 1,5% reprezintă adaosul comercial pe care conducerea CASMB este dispusă să îl deconteze farmaciilor care furnizează medicamente destinate tratamentului bolilor cronice. Farmaciştii susţin că acest procent va avantaja doar marile lanţuri farmaceutice care au şi linie de producţie. Pe de altă parte, reprezentanţi din cadrul CNAS susţin că faţă de anul trecut, cand adaosul la aceste medicamente era de zero la sută, farmaciştii vor ieşi în caştig. -Aceste medicamente nu trebuie să se găsească la toate punctele farmaceutice. Farmaciştii care nu vor să încheie contractul şi pentru medicamentele destinate bolilor cronice pot să rămană doar cu cel pentru celelalte compensate şi gratuite. Mai mult, anul trecut au fost acceptate şi ofertele cu adaos zero, pentru că farmaciştii cereau discount-uri mari de la producători-, ne-a declarat purtătorul de cuvant al CNAS, Augustus Costache. Potrivit spuselor preşedintelui Patronatului Farmaciştilor din Romania, comercializarea acestei game de medicamente reprezintă 52% din întreaga activitate a unei farmacii, iar neîncheierea respectivelor contracte ar însemna trimiterea pacienţilor la marile lanţuri farmaceutice, care şi-ar fideliza clienţii.