Home Social Restricțiile pentru lucrătorii români și bulgari ar putea fi ridicate, la cererea...

Restricțiile pentru lucrătorii români și bulgari ar putea fi ridicate, la cererea Comisiei Europene

DISTRIBUIŢI

Românii care vor să lucreze în țările Uniunii Europene ar putea avea liber la un loc de muncă și în țările care mențin restricțiile pentru lucrătorii români și bulgari. Comisia Europeană le va cere statelor membre care au decis să limiteze accesul pe piața forței de muncă românilor și bulgarilor până în 2013 să renunțe la restricții. Este vorba de țări ca Spania, Marea Britanie, Irlanda, Belgia, Franța, Luxemburg, Malta, Olanda și Austria. După ce mai multe studii au arătat că lucrătorii români și bulgari au un impact pozitiv asupra economiilor țărilor UE unde migrează  și că nu contribuie la creșterea șomajului, Comisia Europeană admite că eliminarea restricțiilor pentru aceștia trebuie să facă parte din strategia de creștere economică a Uniunii.
Comisia Europeană va prezenta, săptămâna viitoare, o strategie privind stimularea creșterii economice în Uniunea Europeană, care solicită printre altele ridicarea restricțiilor impuse lucrătorilor români și bulgari pe piața forței de muncă din unele state membre, potrivit Financial Times. Documentul care va fi prezentat de executivul UE arată că restricțiile împiedică persoanele calificate, dar fără un loc de muncă, să se deplaseze către țări în care se manifestă penurie de forță de muncă. Cererea CE ar putea provoca controverse în Franța, unde astfel de măsuri sunt încă în vigoare, iar problemele privitoare la migrație se află în centrul campaniei pentru prezidențiale a actualului șef al statului francez Nicolas Sarkozy. CE le cere guvernelor din Uniunea Europeană să pună în aplicare o serie de măsuri pentru crearea de locuri de muncă, inclusiv reducerea unor taxe legate de muncă, și mutarea atenției pe impozitarea proprietății, energie și taxele pe poluare, arată sursa citată.

Forța de muncă din România și Bulgaria, Cenușăreasa UE

În prezent, capacitatea UE de influențare a politicilor de ocupare a forței de muncă în statele membre este limitată, dar strategia ce va fi prezentată de Comisie susține că astfel de probleme ar trebui să fie centralizate în eforturile zonei euro de a deveni o veritabilă uniune economică.  „Criza a arătat și mai mult interdependența dintre economiile și piețele forței de muncă din UE, evidențiind necesitatea ca noua guvernanță economică să fie însoțită de o coordonare consolidată a politicilor sociale și de ocupare a forței de muncă'”, se menționează în proiectul strategiei CE.

Românii și bulgarii, obligați să stea un joc până în 2013

Tratatul de aderare din 2005 le permite țărilor UE-25 (țările fondatoare și cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricționeze temporar accesul liber al lucrătorilor din România și Bulgaria pe piețele lor de forță de muncă, pentru a pregăti libertatea deplină de circulație a muncii în UE. Perioada de tranziție generală de șapte ani este împărțită în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). În decursul acestei perioade, o clauză de salvgardare permite unui stat membru să reintroducă restricțiile dacă există perturbări grave pe piața forței de muncă sau pericolul acestora (așa cum a procedat Spania la 22 iulie anul trecut). Măsurile tranzitorii se vor încheia în mod irevocabil la 31 decembrie 2013.

Restricții menținute fără temei

Restricțiile se mențin în unele state UE în ciuda studiilor care arată că prezența lucrătorilor români și bulgari ajută la creșterea economică a țărilor europene și suplinesc forța de muncă în domenii în care cetățenii țărilor respective nu se-nghesuie să lucreze, cum ar fi sectorul construcțiilor sau agricultură. În plus, românii sunt foarte solicitați în domeniul sanitar și în IT, fiindu-le recunoscut profesionalismul.
 
Nouă țări blochează accesul la muncă pentru români

Țările care au notificat Comisia Europeană în legătură cu menținerea restricțiilor pentru lucrătorii români și bulgari până la finalul lui 2013 sunt Marea Britanie, Irlanda, Belgia, Franța, Luxemburg, Malta, Olanda și Austria. Spania, țara unde sunt plecați la muncă peste 800.000 de români,  a primit undă verde de la CE, în iulie 2011, să restricționeze temporar accesul pe piața internă a forței de muncă pentru români și bulgari. A motivat că este o urmare a unei perturbări grave a pieței muncii, caracterizată de o rată a șomajului record în UE și de o încetinire a redresării economice.  Autorizația de restricționare e valabilă până la 31 decembrie 2012, când Spania nu va putea notifica iar Comisia pentru același motiv. Italia a eliminat restricțiile respective la finele anului 2011.

Ambasadorul Olandei: Menținem restricțiile pe piața muncii până în 2014
Ambasadorul agreat al Olandei la București, Matthijs van Bonzel, declară într-un interviu acordat MEDIAFAX că țara sa va menține restricțiile pe piața muncii până la 1 ianuarie 2014, el precizând că până atunci Haga ia măsuri împotriva exploatării muncitorilor străini. El spune că Olanda a explicat deja Comisiei Europene că actuala situație justifică menținerea restricțiilor.  Diplomatul laudă însă muncitorii români, pentru că aceștia „vorbesc engleza fluent, sunt bine educați, nu numai că au o educație tehnică, ci și vorbesc, oferă un feed-back“.

Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.