Home Social Rețeta electronică, arma împotriva fraudei din sistemul de gestionare a medicamentelor

Rețeta electronică, arma împotriva fraudei din sistemul de gestionare a medicamentelor

DISTRIBUIŢI

Rețeta electronică va fi introdusă din 1 iunie, dar o perioadă va funcționa în paralel cu prescripția clasică.  Casa Națională de Asigurări de Sănătate a obținut fonduri europene pentru implementarea noului sistem la îndemâna medicilor, dar și pentru farmacii. Rețeta electronică va permite sesizarea rapidă a neregulilor, legate de prescrierea medicamentelor, de consumul acestora, dar mai ales de utilizarea banilor alocați pentru medicamente. Prescripția electronică va preveni frauda în sistem, care în prezent este estimată la două-trei sute de milioane de euro, potrivit președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duță.
Președintele CNAS, Lucian Duță, a spus că prin introducerea rețetei electronice, atât medicii cât și farmaciștii, dar în principal pacienți, vor avea de câștigat.
„Avantajul prescripției electronice este acela că vor fi asigurate siguranța tratamentului și reducerea riscului de complicații prin evitarea erorilor de prescriere și acuratețea informației. Altfel spus, sistemul va sesiza erori în prescriere, cum ar fi de pildă medicamente cu efecte terapeutice contradictorii“, a precizat Lucian Duță.
El a spus că CNAS a obținut fonduri europene nerambursabile în valoare totală de aproximativ 40 de milioane de euro pentru implementarea prescripției și a dosarului electronic.

Consumul de medicamente, măsurat mai ușor

Rețeta electronică va face parte dintr-o platformă integrată complexă intitulată „Platforma informatică a asigurărilor de sănătate – PIAS“. Principalele beneficii ale acestei platforme vizează administrarea informatică unitară și managementul deciziilor, creșterea performanțelor în acordarea serviciilor, facilitarea raportării și decontării acestora, dar și monitorizarea și controlul utilizării fondurilor.
Un avantaj al acestui tip de prescriere vizează predictibilitatea consumului de medicamente și un management performant. Prescripția electronică va preveni frauda în sistem, care în prezent este estimată la două-trei sute de milioane de euro, a mai spus Duță.
Președintele CNAS a precizat că această situație nu este unică, pentru că țări mai dezvoltate, precum SUA sau Franța, se confruntă cu fenomenul fraudei în sistem, dar implementat  programe de combatere a acesteia.

Medicii de familie vor să fie stimulați

Președintele Federației Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, a declarat că prescripția electronică este un beneficiu pentru medici întrucât în actualul sistem există multe probleme ce pot apărarea la rețetele pe care le cumpără.
„Sigur că este nevoie de o perioadă de timp în care să funcționeze ambele prescripții în paralel. Mai mult de atât, suntem de părere ca medicii care vor fi dispuși să prescrie electronic să fie stimulați, așa cum se întâmplă și în alte părți, și totodată cerem CNAS să găsească soluții pentru plata cititoarelor de card, întrucât sunt destul de scumpe“, a spus Doina Mihăilă.

Farmaciștii spun că nu vor mai plăti pentru erori

Vicepreședitele Colegiului Farma­ciștilor, Clara Popescu, a susținut că este necesară adoptarea acestei prescripții electronice, mai ales că de multe ori farmaciștii erau obligați să plătească erori de prescripție apărute în sistem.
„Pentru farmacii, introducerea rețetei electronice este salutară, pentru că pe o rețetă cu erori de prescripție trebuia să plătească farmacistul. Susținem ideea să lucrăm o perioadă în paralel, electronic și offline, și plata de către CNAS a cheltuielilor pentru tehnica de lucru“, a spus Clara Popescu.

Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.