Femeile mai puţin educate şi cu o condiţie materială precară fac mai des întreruperi de sarcină decat cele cu o pregătire intelectuală superioară. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Ministerul Sănătăţii în colaborare cu Guvernul SUA.
Cercetarea, sponsorizată de autorităţile americane, a avut ca obiectiv aflarea mijloacelor de contracepţie pe care le folosesc femeile sărace şi cu un nivel de educaţie scăzut. Studiul a scos la iveală că populaţia defavorizată nu are nici cele mai elementare informaţii legate de metodele de protejare împotriva unei sarcini nedorite. Aceasta este şi principala cauză pentru care femeile fără educaţie recurg cel mai des la întreruperile de sarcină.
Prietenele, cele mai de încredere
Potrivit datelor obţinute în urma cercetării, rata avorturilor înregistrate la femeile sărace şi cu nivel de educaţie mai scăzut este de două ori mai mare decât în cazul avorturilor la celelalte categorii de femei. Lucru deloc surprinzător, avand în vedere că majoritatea celor care au participat la studiu au spus că principalele persoane la care apelează pentru un sfat legat de contracepţie sunt prietenele, şi nici pe departe medicului ginecolog. Chiar şi membrii familiei sunt consideraţi -mai de încredere- decat un cadru medical. Realizatorii studiului spun că în aceste medii încă persistă folclorul referitor la efectele negative pe care folosirea contraceptivelor le-ar avea asupra organismului. De aceea, cele mai des utilizate metode de prevenire a unei sarcini nedorite sunt cele naturale, adică metoda calendarului şi -coitus întreruptus-.
Datele arată că în mediul socio-economic foarte scăzut, metodele moderne de contracepţie – contraceptivele orale, injectabile, dispozitive intrauterine – sunt folosite de 25% dintre femei, în comparaţie cu cele cu un nivel economic ridicat, unde procentul este de peste 50%. În ce priveşte criteriul educaţiei, studiul mai arată că doar 17% dintre femeile cu un nivel elementar de pregătire folosesc astfel de mijloace de protecţie, faţă de 60% cat reprezintă procentul celor cu pregătire superioară. Una dintre cele mai îmbucurătoare concluzii ale studiului este aceea că aproape 60% dintre romance folosesc o metodă contraceptivă, numărul acestora crescand semnificativ faţă de anii *90. Principala consecinţă a acestei realităţi constă în faptul că Romania nu se mai află în topul mondial al ţărilor cu cea mai mare rată a avorturilor.