„Comorile Chinei“, cel mai mare proiect expozițional găzduit de România și, totodată, cea mai mare expoziție a Armatei de teracotă cu care statul chinez se prezintă în străinătate, a costat statul român 600.000 de euro, fiind, potrivit ministrului Culturii“, „un efort fără precedent“ și o onoare.
Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), care găzduiește expoziția „Comorile Chinei“, a spus, într-o conferință de presă susținută marți, că materializarea unui eveniment de asemenea amploare în România este ceva la care nu îndrăznea nici să viseze.
„Pe 27 iulie (2012, n.r.), când reprezentanții Ambasadei Republicii Populare Chineze s-au prezentat cu propunerea unei astfel de expoziții, nu îmi venea să cred. Nici în visele mele nu am crezut că o astfel de expoziție va fi posibilă în România“, a spus Oberländer-Târnoveanu.
Acesta a subliniat că organizarea unui expoziții de asemenea amploare a fost un efort imens pentru ambele părți, cea chineză și cea română, atât din punct de vedere logistic, cât și uman și financiar.
Astfel, dacă partea chineză a investit în organizarea expoziției câteva milioane de dolari, nici efortul financiar al României nu a fost unul mic, ci „considerabil“, așa cum apreciază ministrul Culturii, Daniel Barbu.
„Pe noi, expoziția ne-a costat 2 milioane și jumătate de lei – 600.000 de euro -, ceea ce este un efort considerabil, un efort fără precedent, însă a fost alegerea noastră să o facem“, a spus ministrul Culturii.
Acesta a adăugat că va oferi sprijin Muzeului Național de Istorie a României pentru organizarea, în 2014, în parteneriat cu Agenția pentru Schimburi de Patrimoniu din China, a unei expoziții similare românești în China, care, potrivit directorului MNIR, se va numi „Comorile României“.
Referitor la prețurile biletelor, directorul MNIR a spus că s-a încercat să se ofere posibilitatea unei cât mai largi categorii de public să viziteze expoziția, dar a subliniat că „aceasta nu este o expoziție ieftină“.
„Vom încerca să combinăm două concepte: accesul cât mai facil pentru public și să recuperăm o parte din investiție“, a mai spus Oberländer-Târnoveanu. Astfel, potrivit acestuia, biletul individual pentru un adult – care va acoperi vizitarea expoziției „Comorile Chinei“, dar și a expozițiilor permanente care se află în muzeu, va costa 25 de lei. Pachetul de familie, care presupune prezența a doi adulți și maximum 3 copii, va costa 50 de lei, iar pachetele pentru grupuri de până la 30 de persoane vor costa 300 de lei.
„Nu am uitat nici categoriile care beneficiază de reduceri – studenții, elevii și pensionarii -, pentru care biletul va fi, cel mai probabil, la jumătatea prețului unui bilet pentru adulți“, a mai spus directorul MNIR.
Cea mai mare expoziție venită în România
În ceea ce privește organizarea expoziției „Comorile Chinei“, acesta a precizat: „Expoziția implică modificarea completă a holului muzeului. Vom construi niște structuri foarte mari de expunere pentru a adăposti în condiții de siguranță și microclimat comorile Chinei. Vitrinele în care se vor afla o parte dintre exponate vor fi moderne și vor avea iluminat propriu. De asemenea, am construit instalații de climatizare pe măsura spațiului și o pardoseală flotantă, care să acopere păienjenișul de fire de toate genurile“.
„Expoziția va fi ca o adevărată operațiune militară, începută pe 1 martie cu debarcarea Armatei de teracotă din China“, a adăugat directorul MNIR. „Publicul va avea acces în grupuri organizate și va fi condus cu un ghidaj adaptat nivelului de vârstă“, a mai spus acesta.
„Aceasta este cea mai mare expoziție venită în România în toată istoria ei, atât prin valoarea intrinsecă a exponatelor, cât și desfășurarea de forțe și ne dăm seama cât suntem de privilegiați“, a spus și ministrul Daniel Barbu.
Totodată, ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Huo Yuzhen, a subliniat în conferință că, „potrivit regulamentelor chineze cu privire la patrimoniul cultural, numărul maxim de piese de patrimoniu care pot părăsi țara este de cinci. Am adus în România soldați infanteriști, călăreți, generali, arcași și un cal. Considerăm că aceasta este cea mai mare expoziție a Armatei de teracotă care părăsește China“.
Expuneri ale soldaților din Armata de teracotă, considerată a opta minune a lumii și inclusă în patrimoniul UNESCO, au mai fost organizate și în alte țări europene – Anglia, Italia și Germania -, însă, potrivit reprezentanților Chinei, expoziția din România va fi cea mai amplă. Ambasadorul Republicii Chineze a mai precizat că, pentru a garanta siguranța exponatelor, dar și pentru transportul acestora din China până în România și asigurarea lor, cheltuielile au fost acoperite de statul chinez. „Această expoziție a costat partea chineză câteva milioane de dolari“, a spus Huo Yuzhen.
Muzeul Național de Istorie a României va expune, începând din 29 aprilie și până în luna august, în premieră în România, câțiva dintre faimoșii soldați ce făceau parte din armata de teracotă, parte a inventarului funerar al împăratului Qin Shi Huang. Este vorba despre statui în mărime naturală reprezentând ofițeri din armata chineză, atât infanteriști, cât și arcași și cavaleri. Aceștia sunt realizați într-o tehnică deosebită, având o valoare artistică cu totul aparte și detalii extraordinare de execuție care uimesc și astăzi, la mai bine de 2.000 de ani de când au fost create aceste artefacte.
Rudi Vania