Guvernul Romaniei a mai primit zilele acestea o bila neagra pentru nerespectarea egalitatii de sanse intre femei si barbati. Peste 30 de organizatii neguvernamentale au trimis in aceasta saptamana o scrisoare deschisa primului-ministru pentru a-si exprima nemultumirea fata de activitatea guvernului in acest domeniu. O varianta in limba engleza a aceleiasi scrisori urmeaza sa fie trimisa saptamana viitoare forurilor europene.
Discriminarea de gen este una dintre cele mai acute probleme cu care se confrunta societatea romaneasca la ora actuala si, cu toate acestea, este foarte putin constientizata din cauza unei mentalitati gresite, adanc inradacinate. De un an, in Romania functioneaza Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati (ANES) care are drept scop tocmai promovarea egalitatii de gen. Numai ca organizatiile neguvernamentale nu sunt multumite de functionarea acestei institutii si nici de strategia de curand aprobata. Din punctul lor de vedere, ANES nu este altceva decat -una din actiunile guvernului prin care pur si simplu bifeaza in calendarul aderarii un patratel ca am rezolvat-o si pe asta-. Despre problemele existente in Romania, urmeaza sa afle in cursul saptamanii viitoare si comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, presedintele Parlamentului European, precum si presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.
ONG solicita autonomia ANES
Reprezentantii organizatiilor neguvernamentale au precizat ca nu au dorit sa se adreseze forurilor europene in perioada in care se decide soarta aderarii. Dar pentru ca sansele de a obtine ajutorul autoritatilor romane sunt minime, -cel mai bine este sa te adresezi direct la Uniunea Europeana si la alte foruri internationale, pentru ca politica romaneasca asa functioneaza: prin ricoseu-, a explicat Liliana Popescu, presedinta unei organizatii de femei. Principalele nemultumiri se refera la faptul ca ANES nu are de fapt nici o putere, pentru ca se afla in subordinea Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, este condusa de un director general si nu are buget propriu. In plus, strategia aprobata -n-are nici cap, nici coada-. Prin urmare, organizatiile solicita ca agentia -sa fie subordonata Cabinetului primului-ministru-, sa aiba buget propriu si -la conducerea ei sa fie cel putin o persoana cu rangul de secretar de stat, daca nu un ministru-.
Din 2.951 de primarii, doar 109 sunt conduse de femei
Pentru a sublinia inca o data inegalitatea de sanse, Societatea de Analize Feministe (AnA) a lansat la sfarsitul lunii trecute -Cartea neagra a egalitatii de sanse intre femei si barbati in Romania-. Astfel, se arata ca primariile din Romania sunt detinute intr-o majoritate covarsitoare de barbati. Doar 109 femei au reusit sa obtina o asemenea functie, din totalul de 2.951 de primarii. Reprezentarea femeilor a ramas la procentul 10,3 si dupa alegerile din 2004, asta in conditiile in care media mondiala a reprezentarii femeilor este de 15,6%. Suedia este tara care sta cel mai bine la acest capitol, avand o reprezentare feminina de 45,3%. Potrivit studiilor folosite in carte, 1,7% din populatia adulta a tarii raporteaza hartuire sexuala la locul de munca, insa numarul femeilor care reclama asa ceva e de cinci ori mai mare decat al barbatilor. De asemenea, din cele 132 de cazuri de exploatare sexuala inregistrate in 2004, toate au vizat femeile. Un alt aspect ingrijorator cu care se confrunta societatea romaneasca este modul in care sunt privite reprezentantele sexului frumos. Mihaela Miroiu, prof. univ. dr. la Facultatea de Stiinte Politice si Administrative din Bucuresti, a aratat ca -femeilor nu le lipsesc nici vointa, nici capacitatile, ci sunt tinute la margine, ca sa fie eliminati jumatate dintre competitori-. Cel mai frecvent procedeu este acela de a vedea femeia ca pe -o pata de culoare- care -face bine in peisajul anost al politicii-, dupa cum afirma chiar presedintele Basescu. Din acest motiv, femeile inteligente au o aparitie in mass-media de sub 2%, in raport cu top-modelele care apar in proportie de 83%.