Home Social România are 100.000 de pacienți tratați de cancer

România are 100.000 de pacienți tratați de cancer

DISTRIBUIŢI

Cancerul reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, pe plan mondial, iar autoritățile trebuie să caute soluții pentru detectarea precoce și prevenirea bolilor care pot provoca moartea.
Peste 10 milioane de oameni suferă de cancer în lume, iar cei mai mulți sunt în țările în curs de dezvoltare. România are 100.000 de pacienți tratați de cancer, a anunțat ieri președintele CNAS, Lucian Duță. Țara noastră este printre țările situate pe un loc mediu între statele UE  în ceea ce privește rata mortalității, potrivit Ministerului Sănătății. Rata mortalității este mai mare în cazul bărbaților, fiind afectați cel mai adesea de cancer la plămâni sau de prostată. La femei, prima cauză de deces este cancerul mamar, urmat de cel genital. O amenințare pentru ambele sexe o reprezintă cancerul colorectal, în strânsă legătură cu alimentația săracă în fibre și lipsa de mișcare.

Mortalitatea prin cancer, în creștere alarmantă

Organizația Mondială a Sănătății recomadă autorităților să ia măsuri pentru prevenirea și  eliminarea factorilor de risc pentru reducerea mortalității prin cancer. OMS  avertizează că în primul rând, trebuie „umblat“ la stilul de viață și la nutriție, dar și la carcinogenii din mediu. Activitatea fizică poate preveni bolile canceroase împreună cu o alimentație sănătoasă. Guvernele trebuie să pregătească strategii pentru depistarea bolilor canceroase în stadii incipiente, când pot fi curabile prin tratamente specifice. Recomandările se bazează pe statistici care arată o creștere alarmantă a cazurilor de cancer mai ales în țările avansate.
„Dacă nu se intervine efectiv prin programe de prevenire și screening, numărul de cazuri noi va crește de la 10 milioane în 2000 la 15 milioane in 2020, dintre care 9 milioane în țările în curs de dezvoltare. Povara prin cancer ar putea atinge până în anul 2050, 24 milioane cazuri/an/global, cu 17 milioane în țările în curs de dezvoltare“,  se arată în referatul de aprobare a unui proiect avansat de Ministerul Sănătății, care va lansa o campanie de testarea Babeș-Papanicolau gratuită a femeilor între 25 și 64  de ani, pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin.

Anual, peste 3.400 de femei sunt depistate cu cancer de col

În fiecare an,  în România sunt diagnosticate cu cancer de col uterin peste 3.400 de femei. Cancerul de col uterin, cu rata de deces de 18.7 la 100.000 de persoane, reprezintă a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul de sân și cu o rată de incidență de 25.5 la 100.000 de persoane, constituind o problemă de sănătate publică cu importante costuri sociale. Ca o primă măsură, Ministerul Sănătății alocă 72 de milioane de lei pentru testarea gratuită Babeș-Papanicolau a femeilor, în următorii 5 ani.

Cancerul colorectal, boală mortală modernă

Există o tendință la creștere lentă, dar progresivă a îmbolnăvirilor și a mortalității prin cancer, valabilă atât pentru mediile urban, cât și rural și la ambele sexe, cu precădere la cel masculin,  se arată în documentul citat, care subliniază importanța programelor de prevenire și screening.  Din punctul de vedere al structurii morbidității și mortalității, pe sexe, la femei, tumorile maligne ale corpului uterin și ovarelor pot provoca moartea dacă sunt depistate tardiv, după cele localizate la sân sau la nivelul colului uterin. Cancerul colorectal este o altă cauză importantă de deces atât la femei, cât și la bărbați, fiind provocată de o alimentație săracă în fibre și de lipsa de activitate fizică. În cazul bărbaților este pe locul al doilea la cauzele de deces, după cancerul bronhopulmonar, și fiind urmat de cel de prostată.

2% dintre bolnavi nu sunt tratați la standardele cerute

Președintele Casei naționale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duță, a precizat că în România sunt 100.000 de pacienți tratatți de cancer, iar calitatea serviciilor a crescut, bolnavii având acces și la medicamente la care nu aveau acces de exemplu până în anul 2006. Totuși, un segment al bolnavilor de cancer nu beneficiază de tratamente corespunzătoare, a avertizat Duță. „Noi avem 100.000 de pacienți tratați de cancer în România și aproximativ 2.000 sunt pe listele de așteptare. Practic doi la sută nu sunt tratați pe standardele care se cer în acest moment“, mai spus președintele CNAS.

Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.