Desi la ora actuala produsele din soia sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase existente pe piata romaneasca, reprezentantii Greenpeace Romania avertizeaza ca peste 90% din culturile de soia sunt modificate genetic. Mai mult, un sondaj de opinie realizat de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania arata ca 78% din persoanele chestionate nu ar consuma astfel de alimente daca ar sti ca au in compozitie ingrediente supuse modificarilor genetice.
Produsele alimentare din soia trimise la analiza de reprezentantii Greenpeace au fost cumparate de la magazine naturiste de tip Plafar. In urma analizelor de laborator efectuate, s-a constatat ca doua dintre cele cinci probe investigate contineau organisme modificate genetic in procente cuprinse intre 61,2 si 97,3 %. -Rezultatele pe care le-am obtinut astazi de la laborator sunt socante si confirma faptul ca romanii sunt considerati cobai de autoritatile romane care isi incalca propriile legi!-, a declarat Gabriel Paun, coordonator campanii Greenpeace.
Producatorii romani ofera numai soia modificata genetic
Desi legislatia in vigoare prevede obligativitatea etichetarii alimentelor care contin organisme modificate genetic (OMG) in procent mai mare de 0,9%, producatorii autohtoni nu se grabesc sa o aplice.
Romania cultiva mai multe hectare de soia modificata genetic decat toate tarile din UE la un loc, dar producatorii autohtoni nu specifica acest lucru pe ambalaje-, a mai declarat Gabriel Paun.
Investigatiile demarate de organizatia ecologista in fabricile de procesare a boabelor de soia au scos la iveala faptul ca oferta este 100% OMG, deoarece nici la aceasta ora nu exista linii separate pentru procesarea soiei OMG si a soiei non-OMG.
Suspiciuni si asupra porumbului si orezului
Surprinzator, probele care au iesit negative in urma analizelor au in compozitie ingrediente din import. Acest lucru este explicat de reprezentantul ecologist prin faptul ca in Europa se manifesta o tendinta de reducere a procentului OMG si chiar de eliminare a sa, pe cand la noi planeaza suspiciuni si asupra porumbului si orezului.
Reprezentantii Greenpeace acuza Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) ca nu face publice rezultatele controalelor pe care le efectueaza si ingradeste astfel libertatea consumatorilor de a alege in cunostinta de cauza. -Recent, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a refuzat sa ne puna la dispozitie rezultatele testelor de laborator pentru alimentele care ar putea contine OMG-, a afirmat Gabriel Paun. Pe de alta parte, un sondaj de opinie efectuat in anul 2003 de catre Asociatia de Protectia Consumatorilor din Romania arata ca 78% din persoanele chestionate nu ar alege sa consume alimente de acest gen daca ar sti ca au in componenta ingrediente modificate genetic.