Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura a fost acuzata de comisarii Uniunii Europene ca nu a respectat cerintele pentru integrare. Principalele reprosuri au fost legate de faptul ca nu a fost creat inca un port de pescuit marin si nici nu s-a dezvoltat un program de monitorizare a navelor care lucreaza in apele teritoriale, desi s-au primit bani in acest sens. Pe lista neagra a mai fost trecuta si problema depasirii cotelor de pescuit fluvial, alocate Romaniei in anul 2005. Autoritatile romane neaga aceste acuzatii.
O delegatie formata din patru comisari DG Fish ai Uniunii Europene au intreprins in cursul acestei luni o misiune de audit a activitatii de inspectie si control pentru a analiza modul in care institutiile romane din domeniu si-au respectat obligatiile luate in cadrul proiectelor de implementare in structurile Uniunii. In urma discutiilor, rezultatul a fost pozitiv si comisarii au fost multumiti de ceea ce au gasit la Constanta, asta doar in viziunea Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura (ANPA). Potrivit altor surse, dezbaterile de la Constanta au fost destul de furtunoase, comisarii Uniunii Europene facand o serie de reprosuri autoritatilor romane, intrucat nu au respectat obligatiile asumate in contextul implementarii unor proiecte europene.
ANPA nu a finalizat proiectele
Surse care nu au dorit sa-si dezvaluie identitatea au declarat ca specialistii in probleme de pescuit marin si acvacultura veniti la Constanta au fost nemultumiti de faptul ca, desi ANPA primeste anual din partea Uniunii aproximativ 218 milioane de euro pentru realizarea unor programe, nu le-au dus la indeplinire. Unul dintre acestea se refera la crearea unui port pescaresc la Marea Neagra, lucru impus anul trecut de Uniunea Europeana. La ora actuala, nici macar nu au fost demarate lucrarile, iar specialistii romani si-au scuzat -inactivitatea-, incercand sa scoata in evidenta faptul ca realizarea unui astfel de port reprezinta o utopie. Se pare ca, atunci cand si-au luat angajamentele fata de Uniunea Europeana, autoritatile nu au cantarit suficient lucrurile. Construirea portului pescaresc la Marea Neagra nu va aduce niciun beneficiu agentilor privati romani, iar costurile legate de transport vor creste. Mai mult, gurile rele spun ca ar fi vorba despre o stratagema a Uniunii de a acapara industria de pescuit din apele romanesti. Astfel, s-ar putea justifica intarzierea demararii lucrarilor. Pe de alta parte, ANPA a precizat ca -Uniunea Europeana nu are cum sa acapareze industria de pescuit romaneasca- si ca lucrarile nu au fost demarate -pentru ca nu a existat finantare alocata de la buget-.
Controverse
Interesata sa creeze o industrie piscicola puternica in apele romanesti, UE doreste crearea unui sistem modern de monitoring, controlat prin satelit. In cadrul dezbaterilor de la Constanta, delegatia condusa de comisarul Michael Roitmann a mai imputat faptul ca ANPA nu si-a respectat nici obligatia legata de crearea acestui sistem. Autoritatile romane sustin insa ca acest lucru a fost indeplinit si ca -sistemul de monitorizare VMS al vaselor de pescuit marin este operational si functioneaza de cateva saptamani-.
In cea de-a doua zi a dezbaterilor, celor de la ANPA li s-a mai reprosat si ca nu s-au respectat conditiile legate de alocarea cotelor de pescuit. Este insa vorba despre pescuitul fluvial, mai exact exploatarea piscicola din zona Deltei Dunarii. In anul 2005, statul roman a concesionat unor privati autohtoni mai multe cote de pescuit decat le permiteau regulamentele UE. Roitmann a solicitat ANPA sa ia masurile legale care se impun, astfel incat situatia sa nu se repete si anul acesta. Cu toate acestea, ANPA infirma acest lucru si sustine ca -cotele de pescuit alocate nu au fost depasite pentru apele naturale interioare, dimpotriva, nu au fost realizate la sturioni si icre negre-. Ramane insa de vazut ce vor spune autoritatile atunci cand Marea Neagra va deveni punct de lucru pentru pescadoarele moderne ale celorlalte state, iar constantenii vor cumpara la preturi -europene- sprot prins la Mangalia, de o firma franceza, germana sau greceasca.