Românilor care trăiesc în Statele Unite ale Americii le-ar putea fi recunoscută vechimea în muncă acumulată în România. Ministerul Muncii negociază în acest sens un protocol de colaborare cu autoritățile americane în domeniul securității sociale și al pensiilor, a anunțat ministrul Muncii Familiei și Protecției Sociale, Claudia Boghicevici. Recunoașterea vechimii în muncă din România va însemna o ușoară accesibilitate la pensie în SUA, mai ales că inclusiv perioada facultății poate fi adăugată la punctaj.
Ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, a efectuat o vizită de cinci zile în SUA, la invitația Băncii Mondiale și s-a întâlnit cu acest prilej și cu reprezentanții comunității românești din zona capitalei americane. La Washington, delegația MMFPS a fost primită la Departamentul pentru Muncă al Statelor Unite ale Americii, iar ministrul român a semnalat dorința părții române de a veni în sprijinul cetățenilor români din SUA și a valorificării de către aceștia a vechimii în muncă din România, precizează Departamentul de Comunicare al MMFPS.
În acest scop, în continuarea demersurilor anterioare ale MMFPS, ministrul român a transmis părții americane un proiect de acord bilateral în domeniul securității sociale și al pensiilor, se arată într-un comunicat de presă.
Precedentul canadian
Negocierile pentru recunoașterea vechimii în muncă a românilor care trăiesc în SUA vin la doi ani după ce România a încheiat un protocol de colaborare în acest sens cu autoritățile din Canada, pentru românii imigranți de aici. Reprezentanții României și Canadei au semnat, la 19 noiembrie 2009, acordul de securitate socială privind vârsta pensionării. Potrivit acestui document, statele semnatare se obligă, pe bază de reciprocitate, să-și armonizeze programele de securitate socială în ceea ce privește pensionarea, inclusiv pensiile de invaliditate și cea de supraviețuitor, și recunoașterea anilor de vechime în muncă a cetățenilor unui stat dacă aceștia locuiesc pe teritoriul celuilalt stat semnatar al Acordului. Perioadele de cotizare la programul de pensii din România pot fi considerate pentru a stabili admisibilitatea, dar nu și suma pentru pensia de bătrânețe în Canada. Doar anii de rezidență în Canada vor fi luați în calcul pentru stabilirea valorii pensiei de bătrânețe în această țară. Similar, pentru programul de pensii din România, perioadele de cotizare la regimul de pensii din Canada și perioadele de rezidență în Canada după vârsta de 18 ani pot fi considerate la stabilirea admisibilității la pensia de bătrânețe în România. Perioadele de cotizare la programele canadiene nu vor fi luate însă în calcul la stabilirea sumei de pensie în România.
Schimb de experiență România – SUA în asistența socială
România ar putea colabora cu SUA și în domeniul asistenței sociale. Ministrul Claudia Boghicevici a vizitat un centru de asistență socială și consiliere din statul Virginia, pe care îl apreciază ca pe un model de parteneriat public-privat în domeniu. Partea română le-a împărtășit americanilor experiența românească din instituții similare. „Avem motive de mândrie deoarece am demonstrat că reforma asistenței sociale din Romania este un model bun de exportat, complexitatea și eficiența măsurilor luate de noi fiind apreciate de experții internaționali“ a declarat Boghicevici.
Mihaela Iamandei