In ultimii 15 ani, populatia Romaniei a scazut in mod constant. De aproape doi ani de zile se trag semnale de alarma ca situatia demografica a devenit ingrijoratoare. Se preconizeaza ca, daca nu se vor lua niste masuri urgente, tara noastra ar putea sa mai numere in 2050 doar vreo 14 milioane de locuitori. Cu toate acestea, problema nu pare sa fie inca constientizata de cei care ar avea un cuvant de spus si, prin urmare, masurile intarzie sa apara. In timp ce tarile vecine incep sa aplice diferite strategii, Romania nu si-a facut nici macar un plan de bataie.
Problemele Romaniei privind situatia demografica nu sunt singulare in Europa. Bulgaria, spre exemplu, se confrunta cu probleme de populatie similare, riscand si ea ca in 2050 sa mai aiba doar 4,7 milioane de locuitori, fata de 7,5-7,8 de milioane, cat se estimeaza ca are acum. Diferenta consta insa in faptul ca autoritatile de acolo au constientizat riscul si au elaborat un plan de solutionare pe termen lung. Mai mult, in timp ce in Bulgaria criza demografica a devenit o problema de securitate nationala, in Romania nu s-a elaborat nici macar o strategie.
Bulgaria se aliniaza la standardele UE, Romania inca nu stie ce face
La inceputul acestei luni, Bulgaria a dezvaluit o noua strategie de dezvoltare demografica, prin care se urmareste cresterea sperantei de viata si alinierea natalitatii si mortalitatii la standardele UE. In Romania insa, doar in vara anului trecut s-a infiintat, printr-o hotarare de guvern, Comisia Nationala pentru Populatie si Dezvoltare (CNPD), organism consultativ al guvernului. CNPD are 18 membri, care au ca si atributii principale, pe de o parte, analizarea fenomenelor demografice efective si prognozate, iar pe de alta, initierea unor propuneri de strategii privind dezvoltarea de politici prin care sa se previna sau sa se depaseasca efectele demografice negative. Pana in prezent, cei 18 membri au identificat cauzele care au adus Romania in aceasta situatie, dar nu au reusit sa identifice si masurile care trebuie luate. Desi se lucreaza in vederea elaborarii unei strategii, se pare ca ea nu va putea fi supusa dezbaterii si aprobarii mai devreme de luna iunie.
Criza demografica este cauzata de tranzitie
Directorul Centrului de Cercetari Demografice -Vladimir Trebici-, profesorul Vasile Ghetau, arata intr-un studiu ca deteriorarea demografiei -are o cauzalitate extrem de complexa, fiind produsul direct sau indirect al intregului context politic, economic si social al tranzitiei-. Astfel, scaderea natalitatii, cresterea mortalitatii si migratia externa negativa constituie principalele cauze care au dus la micsorarea populatiei. In aceste conditii, daca natalitatea va continua sa scada, iar mortalitatea generala se creasca, populatia Romaniei are toate sansele sa intre intr-o faza de iremediabil derapaj, trecand de la 21,8 milioane de locuitori in anul 2002 la 20 de milioane in anul 2020 si la 19 milioane in anul 2025. Acest declin instalat in aproape 16 ani, care nu are sanse sa fie stopat in anii urmatori, ar putea conduce dupa 2025 la o viteza dezastruoasa a declinului, astfel ca populatia ar urma sa depaseasca cu putin 14 milioane in anul 2050.
Dezvoltarea economica poate salva declinul demografic
Indiferent de strategia lansata si de masurile care se vor pune in practica, in urmatorii ani, situatia demografica a Romaniei nu are nici o sansa sa se schimbe, intrucat -aceste lucruri se vor putea rezolva numai printr-o dezvoltare economica a tarii-, considera reprezentantul Ministerului Sanatatii in CNPD, Alin Stanescu. El a precizat ca o prima masura care se impune a fi luata se refera la cresterea calitatii serviciilor medicale, care sa conduca la o scadere a mortalitatii generale. In ceea ce priveste schimbarea comportamentului reproductiv, acest lucru nu se va putea face decat in timp si doar atunci cand -imbunatatirea situatiei economice va fi evidenta nu numai in statistici, ci va fi evidenta pentru fiecare individ in parte-, a precizat Stanescu.