Din anul 1999 si pana in prezent, romanii au inregistrat nici mai mult nici mai putin de 9.533 de cereri catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului, nemultumiti de hotararile pronuntate de instantele romanesti. In aceeasi perioada, doar 113 cereri au fost solutionate, majoritatea sentintelor dandu-se impotriva statului roman.
Conform profesorului Corneliu Barsan, judecator in cadrul Curtii de la Strasbourg, Romania se afla pe locul 3 dupa Rusia (cu 13.947 de cereri) si Turcia (cu 10.486 de cereri). Procesul solutionarii acestor plangeri merge, in schimb, mai greu. La acest capitol, pe primul loc se afla Italia, cu 1.545 de cauze, urmata de Turcia cu 976, Franta cu 445, Polonia cu 263 si abia la sfarsit vine Romania, cu 113 cauze solutionate.
Barsan a declarat ieri, in cadrul unei conferinte pe tema influentei hotararilor CEDO asupra asistemelor nationale de drept, ca nu se pune problema de a fi lasata Romania la urma, ci doar ca prioritatile vizeaza viata si libertatea persoanei si aplicarea de rele tratamente. -Cele mai multe cauze romanesti sunt legate reconstituirea dreptului de proprietate, iar un alt grup de cauze priveste aplicarea de rele tratamente impotriva celor ce se afla in faza de urmarire penala. In aceste cauze, Ministerul Public a dat dovada de superficialitate, solutia de neincepere a urmaririi penale impotriva celor care au savarsit fapta nu convinge instanta europeana ca s-ar fi facut o ancheta efectiva, care sa conduca la stabilirea vinovatilor-, a afirmat judecatorul de la CEDO. Conform acestuia, fenomenul de a apela la cea de-a patra instanta nu este specific numai romanilor. -Din pacate, solutionarea unei cauze dureaza 3-4 ani sau chiar mai mult, CEDO nu este un bun exemplu din acest punct de vedere-, a mai precizat Barsan.