Home Social România, pe primul loc în UE la scolioza tratată necorespunzător

România, pe primul loc în UE la scolioza tratată necorespunzător

DISTRIBUIŢI

România este primul loc în Uniunea Europeană la numărul formelor grave și foarte grave de scolioză tratate necorespunzător. În țară sunt aproximativ 60.000 de copii care au această afecțiune a coloanei vertebrale, potrivit  profe­sorului universitar dr. Mihai Jianu, medic primar Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, care deține un record la operații de scolioză, efectuând peste 600 de intervenții chirurgicale la copii.  Scolioza este o deformare a coloanei vertebrale tridimensională, care poate apărea în zona cervicală, toracică sau lombară,  antrenând torsiunea uneia sau mai multe vertebre și provocând deformări ale toracelui, ale abdomenului sau ale zonelor din apropierea vertebrelor.  Gravitatea bolii este dată de mărimea curburii și de unghiului de rotație al trunchiului.  În majoritatea cazurilor (70%), cauzele scoliozei sunt necunoscute, acest tip de scolioză fiind cunoscută ca idiopatică.  Într-un caz din trei, pentru scoliozele idiopatice, există predispoziții familiale.  O altă formă este cea congenitală, determinată de o imperfecțiune vertebrală, iar cea de-a treia formă, cea hipotonică, este cauzată de paralizia musculară , în caz de poliomielită sau infirmități motorii cerebrale, sau de distrofia musculară. Cu cât sunt mai precoce, cu atât riscul agravării scoliozelor este mai mare, potrivit site-ului vindecă-te.ro. Cei mai mulți dintre cei afectați sunt din rândul adolescenților (72%), iar cele mai multe cazuri apar la fete, proporția fiind de 10 la 1 fete față de băieți. Diagnosticarea trebuie făcută de la vârste mici, din școala primară, la medicul pediatru, radiografiile fiind obligatorii pentru a putea stabili gravitatea bolii coloanei vertebrale. Toate formele de scolioză necesită tratament. Cele mai ușoare, în cazul în care gradul de curbură a coloanei depășește 15 grade, trebuie tratate kinetoterapeutic, prin masaj.
Dacă unghiul de curbură depășește 20 de grade, este nevoie de un corset care însă nu poate îndrepta coloana, ci doar stopează agravarea scoliozei. Operațiile chirurgicale sunt recomandate la adolescenți dacă unghiul depășește 40 de grade, iar la adulți 50 de grade.
Prin intervenție se încearcă îndreptarea coloanei, prin fuzionarea vertebrelor și susținerea acestora cu tije, cârlige sau racorduri medicale.

Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.