Mesele consistente servite la restaurantele de tip fast-food reprezintă varianta cea mai uşoară pe care o aleg din ce în ce mai mulţi părinţi pentru a potoli foamea micuţilor. Şi dacă cei mai responsabili nu se lasă păcăliţi de aspectul frumos al ambalajelor, conştientizând riscurile enorme pe care aceste produse le au asupra sănătăţii, companiile de fast-food -atacă- veriga cea mai slabă a acestui lanţ, copiii, prin campanii de promovare derulate în şcoli. Astfel de activităţi au avut loc anul trecut, în unităţile de învăţământ din Cluj, unde elevii au asistat la un program de prezentare a unor produse de tip fast-food. Cazul nu este singular, multe dintre acţiunile destinate tinerilor, gen cupa liceelor la fotbal, campionate de skate-board sau de basket fiind organizate de mari companii care produc sortimente alimentare nesănătoase. Părinţii care sunt împotriva unei alimentaţii constând în hamburgeri şi cartofi prăjiţi, îşi pun speranţele într-un proiect de act normativ, elaborat de deputatul independent Mircia Giurgiu, care să reglementeze promovarea mâncării dăunătoare pentru sănătatea copiilor în şcoli. -Iniţiativa elaborării acestui proiect de lege a venit din partea părinţilor clujeni, nemulţumiţi de promovarea produselor de tip fast-food în şcoli. Prin această lege dorim să îi protejăm pe copii de ofensiva pe care o practică aceste firme, fără a se gândi la nocivitatea acestei mâncări asupra sănătăţii lor-, ne-a declarat deputatul Mircia Giurgiu.
Sandwich-urile pregătite de acasă pentru gustarea din timpul pauzelor nu mai sunt de mult pe placul elevilor. Hamburgerii, cartofii prăjiţi şi îngheţatele cu toppinguri variate reprezintă produse ce sunt în egală măsură apreciate şi nocive. Având în vedere că foarte mulţi părinţi refuză să îşi -otrăvească- copiii cu acest tip de alimentaţie, marile companii de fast-food au lansat o ofensivă de promovare a acestor produse, chiar în unităţile de învăţământ.
Snacksurile, chipsurile, hamburgerii sau băuturile tip cola ar putea fi interzise în şcoli. Potrivit deputatului independent, Mircia Giurgiu, până la începutul lunii februarie va fi promovat un proiect de act normativ care să interzică mâncarea nesănătoasă din unităţile de învăţământ. -Marile companii aleg să promoveze în şcoli un tip de alimentaţie complet nesănătos. Ceea ce dorim este să îi protejăm pe copii de ofensiva pe care o practică aceste firme-, ne-a declarat Mircia Giurgiu. Acesta susţine că singura modalitate în care o astfel de campanie s-ar putea desfăşura ar fi ca produsele comercializate să nu fie nocive pentru sănătatea elevilor.
Consumul de fast-food duce la obezitate
Deşi un hamburger, servit la unul dintre cele mai mari restaurante de tip fast-food din lume costă mai mult decât un kilogram de mere, puţini părinţi sunt dispuşi să aleagă varianta sănătoasă. Medicii avertizează însă că obezitatea şi dezvoltarea unor afecţiuni cardiace sunt cele mai grave riscuri la care sunt expuşi consumatorii de fast-food. Potrivit statisticilor furnizate de reprezentanţi din cadrul Societăţii de Endocrinologie, peste 40% dintre copiii români sunt supraponderali. În ce îi priveşte pe adulţi, peste 60% din totalul populaţiei este supraponderală şi mai mult de jumătate ajunge la obezitate. -Americanii fac eforturi uriaşe pentru a limita consumul de fast-food, în timp ce la noi acesta este în plină ascensiune. Părinţilor le este foarte greu să recunoască faptul că odraslele lor sunt supraponderale şi de aceea nici nu vin la medic-, ne-a declarat prof. dr. Ion Constantinescu din cadrul Institutului de Endocrinologie -C.I. Parhon-.
Campaniile publicitare, la latitudinea directorilor
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, campaniile de promovare în şcoli a diferitelor produse stau la latitudinea conducerilor, întrucât unităţile de învăţământ sunt autonome. -Ministerul Educaţiei nu are nişte reguli clare privind natura acestor parteneriate, însă vă pot spune că nu vom fi niciodată de acord ca o revistă cu caracter sexual să facă un astfel de parteneriat-, a declarat pentru Hotnews, un oficial al ministerului. Mai mult, acesta a precizat că la nivel european s-au luat măsuri pentru a proteja sănătatea copiilor. -În Estonia, în cursul anului 2006 a fost adoptată o lege care interzice vânzarea băuturilor răcoritoare tip cola în şcoli şi în apropierea lor, în ciuda lobby-ului agresiv făcut de Madeleine Albright în favoarea a două mari companii-, a apreciat sursa citată.