Ziarele internationale vor mai manca o paine de pe urma copiilor din Romania, -chinuiti- in centrele de ocrotire. Potrivit europarlamentarilor Claire Gibault si Jean Marie Cavada, minorii nu isi pot gasi fericirea din cauza autoritatilor romane, care nu sunt dispuse sa reia adoptiile internationale. Mai mult, acestia sustin ca -incercam sa va ajutam, dar dumneavoastra nu suportati ca vrem sa va ajutam-.
Dupa ce nu au reusit, in timpul vizitei din Romania, sa schimbe pozitia autoritatilor in ce priveste exportul copiilor, europarlamentarii Claire Gibault si Jean Marie Cavada nu au ratat ocazia de a mai da subiecte de prima pagina ziarelor internationale. In cadrul unei conferinte ce avea ca tema -O politica europeana a adoptiei-, organizata in Parlamentul European, in centrul dezbaterilor s-au aflat povestile a trei tineri care au scapat de -chinul- caminelor din Romania si si-au gasit fericirea alaturi de familii de import.
Orgoliile nationale sacrifica generatii intregi de copii
Cei doi europarlamentari au acuzat cu aceasta ocazie autoritatile romane ca sacrifica generatii intregi de copii doar de dragul unor -orgoliilor nationale-.
-Coruptia este foarte importanta, dar nu trebuie sa fie pretext pentru a sacrifica generatii intregi de copii-, a declarat, in deschiderea conferintei, Claire Gibault. Pe de alta parte, secretarul de stat de la Oficiul Roman pentru Adoptii, Theodora Bertzi, considera ca actiunea francezilor are ca scop inducerea in eroare a opiniei publice internationale. -Este inadmisibila aceasta pozitie. Romania se stie ca a avut mari probleme in legatura cu adoptia internationala, or, acum sa se spuna ca a fost ceva extrem de usor, este trist-, a declarat, pentru Mediafax, reprezententul roman. Aceeasi surprindere fata de actiunea francezilor a venit si din partea secretarul de stat de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, Bogdan Panait. -Am venit foarte relaxat, sperand sa aflu lucruri despre politicile statelor membre. Cer ca Romania sa nu mai fie data ca exemplu negativ atunci cand este vorba de protectia copilului. Trebuie sa tinem seama ca sistemul nostru este foarte tanar si ca s-au facut progrese importante. Nu este perfect si nu am sustinut niciodata acest lucru-, a declarat pentru Mediafax Bogdan Panait.
Romanii, insensibili la -sprijinul- francezilor
Desi la intrunirea sa cu premierul Calin Popescu Tariceanu Gibault a adus o lista semnata de peste 400 de europarlamentari, sustinatori ai reluarii adoptiilor internationale de catre Romania, aceasta nu a cantarit mult in fata oficialului roman. La vremea respectiva, Tariceanu considera ca -numai un stat care nu este in stare sa aiba grija de copiii sai accepta adoptiile internationale-. Afirmatia nu a fost uitata de Claire Gibault, care pune la indoiala capacitatea parintilor romani de a oferi conditii bune de trai copiilor din centrele de plasament. -Ma intreb ce se ascunde in spatele acestor cuvinte. Romania spera ca adoptiile nationale pot rezolva toate problemele-, a adaugat oficialul francez.
Faptul ca Romania a inregistrat progrese importante in domeniul protectiei copilului si al respectarii drepturilor lui nu a fost luat in seama de europarlamentarii francezi. -Aceasta pagina de publicitate nu ne intereseaza-, a declarat Jean Marie Cavada, prezent si el in Romania la mijlocul lunii octombrie. Mai mult, acesta considera ca adoptarea copiilor romani de catre cetateni straini ar usura povara de pe umerii autoritatilor si se arata indignat de refuzul guvernantilor de a accepta un asemenea sprijin. -Incercam sa va ajutam, dar dumneavoastra nu suportati ca vrem sa va ajutam-, a mai adaugat europarlamentarul.
La randul sau, Claire Gibault a precizat ca interesul sau pentru adoptiile internationale nu este justificat de apartenenta politica si ca s-a saturat sa-i mai asculte pe cei care se opun adoptiilor. Si profesorul Kevin Browne, de la Universitatea Birmingham, sustine actiunea colegilor sai si isi motiveaza pozitia prin faptul ca doar un numar mic de copii adoptati provin din centrele de plasament.