Pe ultima suta de metri inaintea integrarii, Romania incepe sa resimta o criza acuta de muncitori, situatie cu care Bulgaria, tara vecina noua, care este membra UE, se confrunta deja. Potrivit celor mai recente statistici, numarul mare de romani plecati in strainatate a lasat un gol pe piata muncii, fapt demonstrat si de rata extrem de scazuta a somajului. Pe de alta parte, reprezentantii firmelor din domenii precum constructiile, textile, turism si cei ai agentiilor de recrutare a personalului recunosc ca cererea de locuri de munca este mare si nu poate fi acoperita.
Ministerul Afacerilor Externe nu stie, sau se face ca nu stie, cati romani au plecat la munca in strainatate, dar estimarile expertilor din piata muncii arata ca aproximativ doua milioane de cetateni muncesc in momentul de fata peste granitele tarii. Astfel, situatia creata de migratia fortei de munca spre tarile occidentale a afectat, in principal, domeniile autohtone precum constructiile, industria usoara si turismul. In aceste trei domenii, cererea de personal este imensa, mai ales ca, in prezent, Agentia Nationala de Ocupare si Formare Profesionala cauta aproximativ 10.000 de oameni in toata tara pentru aceste sectoare. Totodata, exista o sumedenie de societati care au ca domeniu de activitate constructiile si care nu isi recruteaza personalul prin agentia respectiva, astfel ca dimensiunea reala a cererii de muncitori este mult mai mare.
Castiguri de zece ori mai mari peste granita
Reprezentantii societatilor care recruteaza personal se plang atat de lipsa de muncitori, cat si de faptul ca angajatorii ii platesc putin, astfel ca potentialii angajati opteaza in cele din urma sa plece la munca in strainatate. -Cautam peste 500 de oameni si nu avem de unde sa-i luam. In constructii se ajunge la o medie salariala de 1-2 euro pe ora, iar daca pleaca peste hotare pot castiga si pana la 20 de euro pe ora-, a declarat, pentru Hotnews, Irina Beltermann, directorul agentiei de recrutare a fortei de munca Eurojobs.
La randul sau, Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical, a completat ca -zonele cele mai vulnerabile sunt constructiile, unde cu greu gasim resurse umane, iar acest lucru afecteaza proiecte mari de infrastructura. Dar si industria confectiilor, unde nu exista potentiali muncitori din cauza nivelului scazut de salarizare-.
Pe de alta parte, chiar presedintele Romaniei, Traian Basescu, a recunoscut recent ca tara noastra a incetat sa mai fie un izvor nesecat de muncitori. -Nu o sa invadam pe nimeni cu forta de munca, pentru ca, in mod paradoxal, in momentul de fata, Romania este in apropierea unei crize de forta de munca in raport cu proiectele care vor fi finantate chiar de UE. (…) Romania, datorita propriei sale evolutii, dar si migratiei deja produse a fortei de munca, nu mai este in situatia de a fi un furnizor de forta de munca pentru statele membre ale UE. Dimpotriva, va fi o tara care va absorbi forta de munca-, a declarat Basescu, cu putin timp inaintea publicarii Raportului de Monitorizare al Comisiei Europene.
Problema: munca la negru
Principalul vinovat, in opinia reprezentatilor societatilor mari de constructii, sunt firmele mici, ca nu gasesc muncitori. -Am avut cateva cazuri de muncitori din Republica Moldova, foarte buni, care au muncit un timp la noi, dupa care au disparut. Banuiesc ca acum lucreaza la negru. Multe din vilele de la marginea Bucurestiului sunt construite cu astfel de muncitori-, a declarat, pentru HotNews, directorul Romconstruct, Mirela Mihai.
Situatia este la fel de dificila si in industria textila, unde salariile mici alunga angajatii. Conform agentiilor de plasare, firmele ii platesc insuficient pe angajati, si atunci acestia prefera sa traiasca din somaj sau sa munceasca la negru. In plus, majoritatea sunt angajati la norma, iar daca nu o realizeaza, salariul scade si mai mult.
Pe de alta parte, industria usoara romaneasca a reusit sa prospere in ultimii ani datorita lohn-ului, bazat tocmai pe forta de munca ieftina, insa, cum se gasesc din ce in ce mai putini angajati dispusi sa munceasca din greu pentru cateva milioane de lei, acesta nu mai reprezinta o solutie salvatoare.
Moldovenii – o solutie ieftina
In turism, firmele prefera sa angajeze oameni doar pe perioada sezonului estival. Astfel, sezonierii, de cele mai multe ori studenti sau elevi, sunt platiti deseori atat de prost, incat prefera sa nu-si duca la bun sfarsit contractul.
Mai mult, cei mai buni oameni din industrie sunt deja plecati in tari unde pot lucra tot timpul anului sau pe vase de croaziera.
In aceste conditii, calitatea serviciilor oferite de firmele romanesti din sectorul turistic scade si ea de la an la an. Cat despre traininguri cu angajatii, nici vorba. -In loc sa-i modeleze si sa-i instruiasca, firmele din turism prefera sa angajeze in pragul sezonului estival, fara sa aiba nici un control asupra calitatilor personalului-, mai spune Irina Beltermann.
Presedintele confederatiei Cartel Alfa, Bogdan Hossu, apreciaza ca 60 la suta din romani muncesc la negru, iar studiile indica faptul ca 10-15 la suta din populatie va migra dupa integrare. -Strainii nu sunt speriati de faptul ca romanii se vor duce si vor lucra pe o piata concurentiala corecta de munca, ci sunt speriati ca mergand pe piata neagra se creeaza doua directii de presiune-, a afirmat Hossu.
O solutie pentru rezolvarea situatiei date ar fi atragerea cetatenilor din tarile subdezvoltate pe piata de munca romaneasca. In plus, conform presedintelui Basescu, -acum trebuie sa gestionam cu grija politica, in asa fel incat sa putem atrage romani din afara frontierelor – fie ca discutam de populatia din Moldova, romani din Ucraina, romani din Serbia – care sa poata munci pe piata fortei de munca autohtone, si poate sa introducem un sistem selectiv de acces pe aceasta piata-.
Este o mare cacialma , asta cu multele oferte de munca care exista in romania , majoritatea ofertelor de munca sunt cu salariul minim cu care nu poti trai ! Daca ceri un salariu decent nu ai sanse ! Am lucrat 6 ani in germania ca electrician , aveam salariul de 2400 eur net , am zis ca nu mai merg inapoi vreau sa ma stabilesc acasa si sa mi caut un loc de munca . Am incercat in Reghin la mai multe firme , am cerut un salariu de 4000 lei BRUT , peste tot am fost refuzat pe motiv ca este prea mult ! CUM ???
O precizare: Articolul la care ați comentat este din 2006.
Dragul meu,nu la muncitori este problema .Nu mai vrem să fim slugi pe bani puțini și milionarii făcuți pe cârca noastră împreună cu guvernanții să huzurească.Nu au școli dar sunt milionari.Nu știu să citească dar au diplome universitare .Despre ce vorbim noi?