Sistemul actual de asigurari sociale ar putea ca, peste 10 ani, sa nu mai poata suporta de unul singur plata pensiilor, fiind necesara acoperirea deficitului din produsul intern brut, a declarat ieri secretarul de stat in Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Mihai Seitan (foto), presedinte al Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale.
Potrivit datelor statistice, 18% din totalul populatiei are peste 65 de ani, in momentul de fata. Pana in 2020, procentajul va creste la 30% iar in 2050 jumatate din populatie va avea peste 65 de ani.
Numarul de pensionari – de stat si agricultori – era la finele lui august de 5,9 milioane persoane, in timp ce numarul salariatilor cotizanti la asigurarile sociale era – la aceeasi data – de doar 4,5 milioane.
-Trebuie gasite metode care sa duca la cresterea numarului de contribuabili la bugetul de stat. In Romania, la acest moment, sunt peste 1,5 milioane de oameni care nu lucreaza la negru, sunt declaratori de impozite, dar care nu participa la sistemul de pensii. Daca acesti oameni ar fi atrasi sa devina contribuabili in sistem, fata de cei 4,5 milioane, ar fi o crestere de peste 25% a veniturilor in sistemul de pensii, ceea ce ar insemna un alt echilibru financiar al acestui sistem-, a precizat Mihai Seitan.
-Daca reforma sistemului de pensii nu se realizeaza in mod serios, cu cresteri de contribuabili, vom ajunge, in 10 ani, la un nivel de deficit atat de mare al sistemului acestuia, care trebuie acoperit din PIB, incat, alaturi de alte necesitati ale bugetului de stat, care conduc la deficit, sa nu mai avem posibilitatea sa acoperim pensia-, este de parere presedintele CNPAS.
Sistemul de pensii private, o alternativa viabila
Sistemul de pensii private, operational din vara anului urmator, are ca avantaj crearea unor conturi individuale care sunt proprietatea persoanei, la finalul unei perioade de acumulare contribuabilul putand, cu o contributie mai mica, sa obtina o pensie mai mare. -La jumatatea anului viitor vom avea un sistem de pensii private operational, iar din 2007 va fi in functional si un sistem de pensii obligatorii-, considera Seitan.
Romania este singura tara din Europa, alaturi de Albania, care nu are inca un sistem functional al pensiilor private.
Presedintele CNPAS a afirmat ca pensiile private in Romania sunt gandite din doua puncte de vedere. In primul rand, este vorba de un sistem de tip optional, in care angajatorul si angajatul convin, prin contractul colectiv de munca, sa participe fiecare cu o cota parte la acest sistem, in favoarea salariatului respectiv, cu deductibilitatea de rigoare a contributiilor.
Un al doilea sistem avut in vedere este introducerea obligativitatii ca o parte din contributia care acum este preluata de sistemul public sa fie administrata privat in aceeasi procedura, astfel incat veniturile care provin din pensia obligatorie, cumulate cu cele din pensia publica si cu eventualele venituri care vin din pensia privata optionala sa conduca la o suma decenta si avantajoasa pentru cetateni.
-Pensiile de stat oricum vor creste cu 9,3%, in 2006 acest procentaj incluzand si o crestere economica, pe langa rata inflatiei-, a apreciat Seitan, adaugand ca nu sunt solutii ca pensiile din sistemul public sa creasca cu un procentaj mai ridicat.