Controversele privind locul pe care se va inalta Catedrala Neamului au luat sfarsit, dupa trei ani. Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat hotararea potrivit careia Catedrala Patriarhala va fi amplasata pe axul Bulevardului Unirii, in sectorul 3. Templul ortodoxiei romane va fi ridicat pe domeniul public al municipiului Bucuresti, intre strazile Mircea Voda si Nerva Traian, la circa doi kilometri de Palatul Parlamentului si un kilometru de Piata Alba Iulia. Astfel, constructia catedralei, un element urban major, va reprezenta o contrapondere la Palatul Parlamentului, cladire situata in capatul vestic al bulevardului.
Concesia Patriarhului Teoctist
Desi, initial, Preafericitul Patriarh Teoctist si Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane nu au acceptat un alt amplasament pentru catedrala decat cel pe care fusese sfintita crucea din Piata Unirii, in prezenta Papei Ioan Paul al II-lea, in cele din urma, Biserica Ortodoxa Romana a facut aceasta concesie. Prin construirea catedralei in fata Palatului Parlamentului se opune o epoca trecuta unui grandios monument al ortodoxiei romane. PF Teoctist subliniaza ca ideea acestui -simbol al jertfei tuturor romanilor- provine din vremea Regelui Carol I, dupa Razboiul de Independenta, atunci cand s-a simtit nevoia unei catedrale in Capitala, ca simbol al unitatii si credintei romanilor de pretutindeni. Cele doua razboaie mondiale si apoi comunismul au impiedicat realizarea acestui deziderat. In urma cu mai bine de trei ani de zile s-a inceput realizarea documentatiilor tehnice, pentru ca apoi sa fie organizat si un concurs de arhitectura si urbanism, cu tema -Piata Unirii din Bucuresti si noua Catedrala Patriarhala-. Numai pentru aceste proiecte s-au cheltuit, la vremea respectiva, peste 100 milioane de lei.
Turla principala va avea inaltimea unui bloc cu 14 etaje
PS Vincentiu Ploiesteanu declara anul trecut ca s-au strans, deja, in conturile special deschise pentru donatiile in vederea construirii Catedralei Neamului, peste 45% din fondurile necesare. Inalta fata bisericeasca a mai spus ca numai Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea a donat 100.000 de dolari si a promis ca va mai contribui cu alti bani pe durata derularii lucrarilor. Conform schitelor arhitecturale, agreate de mai marii Bisericii Ortodoxe Romane, noua catedrala va avea aproximativ 75 m inaltime, tot atat in lungime si 35-45 m in latime. Turla principala va avea inaltimea unui bloc cu 14 etaje, iar constructia propriu-zisa va costa, conform estimarilor, in jur de 40-45 miliarde de lei.
De inaltarea catedralei urmeaza a se ocupa castigatoarea licitatiei pentru constructie – Aedificia Carpati. Aparitia noii catedrale nu va mai permite accesul autoturismelor pe sensurile actuale. Practic, in aceasta zona va fi construit un pasaj rutier subteran, care va prelua traficul atat dinspre Bdul Mircea Voda, cat si dinspre Piata Alba Iulia si Piata Unirii. Odinioara, pe locul pe care va domni Catedrala Neamului, considerata a fi un simbol al izbandei binelui asupra raului, a existat o veche biserica ctitorita de Voievodul Mircea, dar care a fost daramata la ordinul lui Ceausescu. Grandiosul edificiu, ale caror lucrari vor incepe cat de curand, va fi, dupa toate aparentele, cel mai mare lacas de cult din estul Europei.