-Un cercetator roman castiga de 40 de ori mai putin decat colegul sau din Occident. Practic, asa cum softistii romani au cautare pentru ca sunt buni si nu cer salarii mari, acelasi lucru a inceput sa se petreaca si in cercetarea de la noi-, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, seful Directiei Generale de Transfer Tehnologic si Inovare din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii, Constantin Ranea, cu ocazia lansarii programului -Cercetat in Romania-, program care este dedicat valorificarii rapide a inventiilor romanesti. Astfel, prin programul respectiv se urmareste identificarea si inventarierea rezultatelor cercetarii care au fost aplicate cu succes in economie sau care au potential de succes, delimitarea segmentelor de piata ale cercetarii romanesti, identificarea surselor umane inovative, active in sistemul de cercetare-dezvoltare, stabilirea listei de inventii cu relevanta economica si strategica rezultate ca urmare a activitatilor de cercetare-dezvoltare-inovare, finantate din fonduri publice. -Cercetat in Romania- mai urmareste si inventarierea cercetarilor finalizate prin aplicare in productie, inventarierea organizatiilor de transfer tehnologic existente in tara, dar si organizarea de expozitii si targuri privind inventiile de succes.
O situatie de-a dreptul interesanta este cea a site-ului www.cercetare.ro, lansat in urma cu doua saptamani si care a fost vizitat de peste 3.600 de persoane interesate. Practic, site-ul respectiv permite o vizibilitate crescuta a rezultatelor cercetarii, dar si o intensificare a relatiilor contractuale dintre ofertantii de cercetare si agentii economici – potentiali beneficiari.
Constantin Ranea a recunoscut ca suma de doar 10 miliarde de lei, alocata pentru a ne putea face cunoscuti la manifestari stiintifice si expozitionale pe taramul inventicii, este mult prea mica. -Dar, multumita sponsorilor care apreciaza cercetarea romaneasca, ne putem prezenta onorabil atat pe plan intern, cat si pe plan extern. Participarea Romaniei la Salonul International de Inventica de la Geneva a fost un real succes pentru noi-, a conchis Constantin Ranea.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane