Home Social Romanii ataca piata externa a muncii

Romanii ataca piata externa a muncii

DISTRIBUIŢI

Supusa unor valuri masive de imigranti, din care fac parte si multi romani, Portugalia intentioneaza sa ofere in urmatorii cinci ani drept de munca la 90.000 de lucratori straini. In acest scop, Asociatia Industriala AlMinho, din orasul Braga – o zona puternic industrializata, doreste sa initieze un program de pregatire ce include si muncitori calificati din Brasov, in special din domeniul metalurgiei, constructiilor si textilelor. La Brasov se va infiinta in curand, in colaborare cu respectiva asociatie portugheza, un centru de integrare sezoniera a muncitorilor romani care vor lucra pe piata muncii din Portugalia. Participarea partii romane la acest proiect nu presupune nici un fel de cheltuiala, conditia fiind doar un accept de principiu al plenului si necesitatea ca Romania sa beneficieze de fonduri PHARE.

Serviciile spaniole de inspectie a muncii au descoperit circa 100 de imigranti ecuadorieni, marocani, lituanieni si romani, majoritatea clandestini, care traiau in conditii inumane intr-o ferma agricola din Almonte (Andaluzia, sud). Proprietara acestei ferme producatoare de capsuni, Mireia Giorgi, le datoreaza muncitorilor salariile pe trei luni. Imigrantii dormeau inghesuiti in trei mici baraci din tabla, fara curent electric, fara ventilatie -si de unde se degaja un miros dezgustator, care atragea o multime de insecte. Ei nu aveau apa potabila. Nu existau nici toalete, nici locuri unde sa ia masa-, se arata in declaratia inspectorilor spanioli.

Israelul agreeaza mana de lucru romaneasca

In cadrul unei intalniri cu Avi Millo, ambasadorul Israelului la Bucuresti, si cu fostul ministru israelian al muncii, Ra*anan Cohen, ministrul muncii, Marian Sarbu, a sugerat posibilitatea incheierii unor acorduri bilaterale intre autoritatile si asociatiile patronale din constructii din cele doua tari, in domeniul fortei de munca. Oficialii israelieni si-au aratat interesul de a -redefini relatia bilaterala de recrutare si ocupare a fortei de munca-. Fostul ministru israelian al muncii, actualmente secretar general al Partidului Muncii, a amintit ca, in Israel, lucreaza in constructii aproximativ 50.000 de muncitori romani, ei reprezentand 80% din totalul fortei de munca straine in acest domeniu. Ce-i drept, desi deschiderea Israelului este clara, riscurile intampinate de romani sunt de natura sociala; nu mai devreme de vineri, un muncitor imigrant a fost ranit cu lovituri de cutit de catre un palestinian.

Uniunea Europeana este mai precauta…

Comisia Europeana a propus, in aceasta luna, o formula de tranzitie vizand limitarea, pentru o perioada de pana la sapte ani, a accesului muncitorilor din tarile din Europa de Est la piata europeana a muncii, dupa aderarea acestora la UE. Proiectul prevede o -perioada generala de tranzitie- de cinci ani, urmata de o alta de doi ani, pusa la dispozitia statelor membre care vor fi constatat -perturbari serioase- pe piata muncii. Dupa expirarea celor sapte ani, libera circulatie in cadrul Uniunii Europene extinse va fi totala. -Sapte ani nu inseamna o perioada lunga-, a declarat Romano Prodi. -Ca italian, stiu ca imigratia nu s-a oprit in momentul in care am ajuns sa prosperam. Ea a incetat o data cu revenirea sperantei intr-un viitor mai bun. Extinderea da nastere sperantei-, a adaugat el. Responsabilul european nu crede ca, dupa extindere, se va inregistra o crestere a numarului de imigranti dinspre noile tari membre catre tarile mai vechi. -Exista o reala frica fata de mobilitatea intre frontiere-, a subliniat presedintele Comisiei Europene, evocand unele -temeri, atitudini, presiuni-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.