O echipă de cercetători romåni a reușit să producă un îngrășămånt agricol 100% natural, provenit din nămolul rezidual de la stațiile de epurare și biomasa marină.
Proiectul a avut finanțare de 400.000 de euro, prin Programul de Cooperare Norvegian, potrivit Green Report, citat de ziare.com.
Cercetările au un dublu rezultat, produc fertilizant pentru agricultură și scapă de nămolurile de la stațiile de epurare.
„Este vorba despre nămolul de la stațiile de epurare și algele care se adună pe malul mării, care altfel ar fi depozitate în halde insalubre și uråt mirositoare. Am făcut o cercetare fundamentală în care am caracterizat exhaustiv aceste două materiale, din toate punctele de vedere“, a declarat Maria Nastac, reprezentanta Asociației pentru protejarea omului și mediului înconjurător pentru o dezvoltare durabilă (ECOM) din Constanța, promotorul proiectului.
„Îngrășămåntul a fost trimis la Institutul de Pedologie, în testări. Primele rezultate arată că este un foarte bun fertilizant agricol și are un aport microbiologic important. De asemenea, avem actele depuse în examinare la OSIM pentru a-l breveta. După ce obținem brevetul romånesc vrem să îl ducem și pe alte piețe“, a declarat Maria Nastac.
Litoralul romånesc este „inundat“ anual cu peste 40.000 de tone de alge, precum și cantități foarte mari de scoici și resturi de cochilii, care ar putea fi valorificate pentru obținerea acestui îngrășămånt.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane