Home Social Romanii, cei mai buni cercetatori din lume

Romanii, cei mai buni cercetatori din lume

DISTRIBUIŢI

Romania a luat din crema de pe -tortul- cercetarii mondiale, situandu-se, cu 67 de medalii, pe primul loc in clasamentul neoficial al participantilor la Salonul International al Inventiilor, Tehnicilor si Produselor Noi, desfasurat la Geneva, in perioada 1-5 mai. -Practic, prin cele 15 medalii de aur, 31 de argint si 21 de bronz, Romania a devansat toate celelalte 43 de tari participante, reconfirmand calitatea cercetarii romanesti-, a precizat ministrul delegat cu Cercetarea din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii, Serban Constantin Valeca. Celor 67 de medalii li se adauga trei premii speciale, acordate de delegatiile participante.

Printre inventiile romanesti medaliate cu aur, ministrul Valeca a enumerat: -Aparat de masurat presiunea diferentiala in gaura de sonda- – apartinand Institutului de Mecanica Fina, -Procedeu de obtinere a derivatilor stabili ai vitaminei U din produse vegetale- – Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Timisoara, -Linie de protectie si intretinere a pielii contra factorilor oxidanti si a radiatiilor atmosferice- – Institutul de Stiinte Biologice Bucuresti, -Radioprotector Biologic- – Institutul ICSI Ramnicu Valcea, si -Vodca ecologica Bioterra- – Universitatea Bioterra din Bucuresti.

Premiile speciale au fost oferite Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Timisoara pentru inventia -*Procedeu de obtinere a derivatilor stabili ai vitaminei U din produse vegetale-, de catre delegatia Ministerului Industriei, Stiintei si Tehnologiei din Federatia Rusa. -Dispozitivul pneumatic de curatat tevi- – apartinand AEROTEH Bucuresti – a primit un premiu special din partea delegatiei Republicii Moldova, iar Asociatia Inventatorilor din Ungaria a oferit un alt premiu special, lui Doru Dumitru Palade, pentru contributia la sprijinirea activitatii de inventica.

Referindu-se la problemele materiale ale inventatorilor romani, Serban Valeca spune ca taxele de obtinere a brevetelor si protectia inventiei de catre Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci ar trebui reduse cu 30%, pentru a incuraja inregistrarea noilor produse. Valoarea actuala a taxelor este exagerat de mare, motiv pentru care multe proiecte se pierd, tinerii neavand bani sa isi inregistreze inventiile. Ministerul Educatiei si Cercetarii ar fi dispus sa preia plata salariilor angajatilor OSIM, pentru ca aceste taxe sa fie reduse. In acest sens, ministrul Valeca va intocmi un proiect de hotarare de Guvern pe care il va supune spre aprobare Executivului.

Mai mult, Valeca recunoaste ca si taxele pentru doctorat sunt mari, dar apreciaza ca acestea ar putea fi micsorate numai in cazul tinerilor pana in 35 de ani si care au salarii mici.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.