
Nici măcar acum românii, când țări precum Spania și Italia se confruntă cu o rată relativ mare a șomajului, nu renunță la ideea de a munci în străinătate. Ei își încearcă și în prezent norocul în aceleași activități ca în anii anteriori: agricultură, industrie, hoteluri și restaurante. Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în baza acordurilor bilaterale din domeniul schimbului de forță de muncă încheiate de România cu alte state, în perioada ianuarie-aprilie a acestui an au fost obținute un număr de 59.255 contracte de muncă. Românii care pleacă cu astfel de contracte la muncă în străinătate trebuie să respecte acolo anumite condiții.
Potrivit ANOFM, pentru Germania au fost încheiate 59.250 contracte de muncă: agricultură – 54.933, hoteluri și restaurante – 1.768, medical – 10, menaj – 54, expozanți – 2. 430 și industrie – 55. Pentru Franța au fost încheiate două contracte – unul pe medical și unul pe arhitectură, iar pentru Elveția au fost încheiate trei contracte – unul pe medical, unul pe industrie și unul pe marketing. Toate acestea în condițiile în care, în perioada 2007-2009, în baza acordurilor bilaterale în ceea ce privește schimbul de forță de muncă, au fost obținute un număr de 200.102 contracte de muncă. Pe de altă parte, în primul trimestru al acestui an, 1.165 de români au plecat la muncă în străinătate prin rețeaua EURES.
Cele mai solicitate țări prin EURES sunt Spania, Italia și Marea Britanie, domeniile variind de la muncitori necalificați la personal înalt calificat. Ca și anul trecut, și în acest an, cei mai mulți lucrători au obținut contracte în Spania, Danemarca și Marea Britanie, în domeniul agricol – muncă sezonieră necalificată, asistență medicală și îngrijire copii. Potrivit ANOFM, în anul 2009, în topul preferințelor lucrătorilor români au rămas Spania, Danemarca și Marea Britanie cu locuri de muncă în agricultură, construcții, hoteluri și restaurante. Tot în 2009, lucrătorii români au obținut contracte și în țări cum ar fi Italia, Finlanda, Suedia și Cipru, în domenii cum ar fi: transporturile, turismul, servicii de curățenie, silvicultură și medicină.