Românii au devenit din ce în ce mai atenți la ceea ce mănâncă, susțin specialiștii gastronomi în Raportul Global, citat de Mediafax. Astfel, conform unui studiu realizat de o firmă de specialitate, atenția pentru mâncarea sănătoasă este într-un trend universal, la care și cei din țară au început să adere atât atunci când gătesc acasă, dar și când iau masa în oraș. Cu toate acestea, conform studiului, bărbații sunt mai dezinteresați de un meniu sănătos decât femeile care cer detalii despre ce conține mâncarea comandată.
Astfel, studiul arată că oamenii iau decizii bune și reușesc să găsească alternative sănătoase și gustoase atunci când vine vorba de gătitul acasă, însă în cazul meselor servite în oraș se petrece un blocaj, pus pe seama faptului că oamenii nu-și pot da seama din meniu dacă preparatele au fost gătite sau nu sănătos. Soluția ar fi aceea ca cei care mănâncă în oraș să îndrăznească să ceară chelnerilor informații despre ce urmează să comande. Mai mult, studiile realizate arată că cei care obișnuiesc să mănânce în oraș vor să fie cât mai bine informați, în special cu privire la locul din care vin ingredientele conținute de mâncarea pe care o comandă și despre modul de preparare al mâncării. Doresc, apoi, să evalueze într-un mod cât mai riguros aportul nutritiv al ingredientelor din mâncarea pe care o comandă. Studiul a fost efectuat, în aprilie anul acesta, pe 3.500 de persoane care au răspuns la mai multe întrebări despre subiect. Dintre cei intervievați, 87% spun că ar alege preparate mai sănătoase atunci când mănâncă în oraș, dacă ar cunoaște valorile nutriționale ale acestora. Au răspuns astfel 49% dintre germani, 72% dintre ruși și 77% dintre respondenții turci.
„Ce’ți mai place shaorma!“….
Unul dintre studiile realizate în România, legat de obiceiurile de consum ale românilor (Studiul „Out of home consumption habits“, realizat de Synovate pentru Unilever Food Solutions, în martie 2011), arată că femeile sunt mai interesate decât bărbații de mâncarea sănătoasă. Bărbații români mănâncă la localuri fast food (ex. chebap, shaorma etc.) și cantine și preferă carnea de porc, pe când femeile mănâncă în oraș mai degrabă salate și deserturi și preferă pastele, salata bulgărească, prăjiturile și salata de fructe. „O masă sănătoasă înseamnă în primul rând echilibru. În funcție de masa din zi pe care o luăm în oraș, putem alege unul sau mai multe feluri de mâncare: tradiția românească, care înseamnă o supă sau o ciorbă la felul 1 și o combinație între carne, amidonoase și legume la felul 2, este bună, cu condiția să alegem echilibrat felurile de mâncare. O ciorbă de văcuță grasă, eventual cu smântână, se completează bine cu un grătar de pui slab sau de pește, orez și o porție de salată verde sau de varză“, spune nutriționistul Rodica Tenu. O masă ideală ar fi compusă din legume în stare crudă sau preparate în așa fel încât să rămână puțin crocante, uleiuri vegetale în locul grăsimilor animale, pește sau carne slabă în loc de carne grasă, garnitură (cartofi, orez, paste), preparată preferabil prin fierbere sau la cuptor, nu prin prăjire, precizează nutriționistul. În România, potrivit studiului realizat în martie în sud-estul și nord-vestul țării, este preferată mâncarea exotică, în mod special mâncarea chinezească și mâncarea din restaurantele mixte.