95% dintre romani prefera sa isi usuce hainele in casa sau pe balcon si doar 5% folosesc electrocasnice dedicate, potrivit unui studiu realizat in acest an de Electrolux in Romania. Spre deosebire de Romania, 79% dintre americani detin un uscator de rufe* (in SUA fiind prezente aproximativ 87 milioane de uscatoare casnice**).
Uscarea traditionala a rufelor prezinta o serie de dezavantaje: decolorarea si largirea hainelor, inasprirea tesaturilor si sporirea umiditatii in incapere, fenomen care poate cauza boli astmatice si poate favoriza cresterea sporilor de mucegai. Mai mult decat atat, hainele uscate in aer liber pot intra in contact cu microbi si micro-organisme, anuland astfel igienizarea realizata in timpul spalarii.
Cu toate acestea, un numar foarte scazut dintre respondentii studiului Electrolux detin un uscator de rufe. Printre motivele pentru care romanii care au participat la studiu nu au achizitionat pana in prezent un uscator de rufe se numara pretul (50%), lipsa spatiului in locuinta (27%) si consumul de energie (22%). Restul de 1% sunt multumiti de metoda traditionala de uscare a rufelor.
„Am derulat acest studiu pentru a afla ce metode de uscare a hainelor prefera romanii si pentru a-i informa pe consumatori cu privire la avantajele utilizarii unui uscator de rufe, in conditiile in care gradul de penetrare al uscatoarelor pe piata locala este foarte scazut, spre deosebire de piata americana sau cea europeana. Toate riscurile uscarii traditionale pot fi evitate prin utilizarea uscatorului de rufe EcoCare, dotat cu functii profesionale adaptate uzului casnic. Acesta usuca rapid si sigur orice tip de tesatura, ajutand la pastrarea aspectului ingrijit un timp indelungat, improspatarea rufelor si eliminarea cutelor. Mai mult decat atat, EcoCare are un consum minim de energie, protejand astfel nu doar hainele, ci si bugetul familiei”, a declarat Carmen Georgescu Director de Marketing si Comunicare al Electrolux Romania.
Dintre respondenti, 93% nu detin un uscator de rufe in locuinta proprie. Cu toate acestea, ei declara ca ar achizitiona unul daca acesta ar avea un pret avantajos (23%), pentru a usca rufele intr-un timp mai scurt (31%), pentru a proteja tesaturile (24%) si pentru a evita posibilele boli cauzate de uscarea traditionala (22%).
In ceea ce priveste frecventa utilizarii unei masini de spalat, aproape 50% dintre respondenti spala rufe de 3-4 ori pe saptamana, 33% de 1-2 ori pe saptamana si 24% de mai mult de 4 ori pe saptamana.
Intrebati daca uscarea rufelor in mod traditional, in casa sau pe balcon, poate fi daunatoare in vreun fel, 60% au raspuns negativ. Cei 40% care considera acest procedeu nociv au mentionat ca dezavantaje ale uscarii traditionale decolorarea hainelor, decolorarea tesaturilor, asprirea sau instalarea unui miros neplacut in acestea (47%), formarea mucegaiului, a igrasiei sau a unui miros deranjant in casa (25%), cresterea umiditatii in locuinta (19%), posibilitatea aparitiei alergiilor sau a problemelor astmatice (6%). 3% nu au oferit un motiv.
Studiul a fost efectuat pe un esantion de 427 de respondenti romani, cu o varsta de minim 18 ani, timp de 2 luni.