Home Social Românii muncesc pe „nasturi”

Românii muncesc pe „nasturi”

DISTRIBUIŢI

Raportul anual al SUA privind respectarea drepturilor omului în lume în 2008 arată că salariul minim pe economie din România nu asigură un standard de viață decent pentru angajat și familia sa. Deși salariul minim pentru muncitorii calificați este cu 20% mai mare, nici aceștia nu o duc „pe roze“. În practică, numeroși angajatori plătesc salarii la negru pentru a reduce din taxe și impozite și solicită efectuarea de ore suplimentare pe care nu le plătesc.
Raportul anual al SUA privind respectarea drepturilor omului în 2008 arată întregii lumi că salariul minim pe economie din România, care ajunge la 540 de lei pentru un program cu normă întreagă, nu asigură un standard de viață decent pentru angajat și familia sa. Dacă noi deja știam că suntem la limita supraviețuirii, acum vor afla și restul. Raportul este unul bine documentat și exprimă în mod obiectiv realitatea. „Începând cu luna octombrie, salariul minim brut pe economie a ajuns în România la 540 de lei (190 de dolari) pentru un program de 170 de ore pe lună sau de aproximativ 3,17 lei (1,10 dolari) pe oră“, spun americanii. Deși salariul minim pentru muncitorii calificați este cu 20% mai mare, nici aceștia nu o duc „pe roze“.
Situația nu este așa de gravă în condițiile în care, în practică, numeroși angajatori au plătit salarii suplimentare la negru pentru a reduce din taxe și impozite, menționează sursa citată. Această practică afectează negativ viitoarea pensie a angajatului, cât și capacitatea sa de a obține credite bancare, subliniază raportul Departamentului de Stat. Angajatorii nu respectă legea și îi epuizează pe muncitori solicitându-le efectuarea de ore suplimentare pe care nu le plătesc.
În ceea ce privește respectarea numărului de ore legale de muncă, raportul subliniază că au fost semnalate încălcări ale legii. Această practică a fost observată mai ales în sectorul textil, bancar, financiar și de construcții. Legea prevede sancțiuni pentru munca la negru, iar angajatorii care folosesc forță de muncă ilegală pot ajunge la închisoare sau riscă o amendă de până la 100.000 lei (41.666 dolari), explică documentul.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.