Un studiu al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) scoate la iveală aspectele negative din societatea noastră dar și nemulțumirile pe care le au romånii. Astfel, peste 80% dintre cetățenii din țară sunt nemulțumiți de calitatea vieții. Potrivit sondajului, în acest fel, Romånia devine țara cu cei mai nemulțumiți cetățeni iar problemele sunt legate de criza economică, de acțiunile autorităților dar și de nivelul de trai. Mai mult, procentul celor care nu sunt satisfăcuți de aspectele legate de viață a crescut în ultimii ani. Astfel, la prima ediție, derulată la sfårșitul anului 2006, realizată de BERD, ponderea romånilor nemulțumiți se situa sub 70%. Numai în jur de o cincime dintre romåni se așteaptă pentru copiii lor la o situație mai bună decåt a propriei generații, potrivit BERD.
Romånia se situează astfel aproape de media a cinci state din Vestul Europei incluse de BERD în studiu pentru realizarea de comparații. Aproape două treimi dintre gospodăriile din Romånia au fost afectate de criza economică, unul dintre cele mai mari procentaje dintre statele incluse în sondaj. Criza a avut un impact puternic asupra a peste 70% din populația de vårstă mijlocie (40-59 ani) și a peste două treimi din categoria cu venituri scăzute (cheltuieli echivalente cu mai puțin de 4.000 de dolari pe gospodărie). Vårstnicii (de peste 60 de ani) au resimțit impactul crizei cel mai puțin, respectiv sub 50% dintre respondenții din această categorie de vårstă.
Încrederea în democrație a rămas constantă
Atitudinile față de democrație și economia de piață au înregistrat, de asemenea, o evoluție negativă în 2010 față de anul 2006, însă combinația acestora două rămåne cea mai populară opțiune politică și economică pentru romåni. Susținerea pentru economia de piață se situează în coada unui clasament la nivelul regiunii. Doar peste o treime dintre respondenți preferă economia de piață oricărui alt sistem economic, cu zece puncte procentuale mai puțin ca în 2006. Atitudinea față de democrație a rezistat mai bine, procentajul celor care sprijină fără rezerve sistemul democratic înregistrånd un declin de numai șapte puncte procentuale, la 43%. Romånii nu consideră că în țara lor există caracteristici democratice certe, potrivit BERD. Doar 27% din respondenți cred că în Romånia există alegeri libere și corecte și numai 23% că există lege și ordine. Mai puțin de o cincime gåndesc că sistemul juridic apără indivizii în fața abuzurilor statului. Aceste procentaje sunt cu 40 de puncte sau mai mult sub media țărilor din Vestul Europei incluse în sondaj. Încrederea în instituțiile publice a scăzut în perioada 2006-2010. Încrederea în președinție a scăzut, notează BERD, la 14%, în timp ce pentru Guvern și Parlament, declinul a fost de circa două tremi, la numai 7%, respectiv la 5% în cazul partidelor politice. Totodată, procentajul romånilor care consideră că plățile clandestine din domeniul sănătății sunt un lucru obișnuit este deosebit de ridicat, respectiv de 43% din respondenți, cu 13 puncte procentuale mai mult ca în 2006. Poliția rutieră este al doilea între sectoarele problematice în privința percepției corupției, aproape 12% din populație considerånd plățile clandestine o problemă. Sondajul BERD a fost derulat la sfårșitul anului trecut în 34 de state. Din Europa de Vest au fost incluse Marea Britanie, Franța, Germania, Italia și Suedia.