Home Social Românii s-ar putea căsători civil în parcuri sau muzee

Românii s-ar putea căsători civil în parcuri sau muzee

DISTRIBUIŢI

Gata cu căsătoriile în spațiile triste și neprimitoare din Primării! Românii s-ar putea căsători în parcuri, muzee, în elicoptere, baloane sau alte locuri preferate, cu condiția ca primarii să aprobe acest lucru, iar ofițerul de la Starea civilă să fie disponibil.  Asta dacă o propunere care prevede posibilitatea oficierii actului de căsătorie și în alte spații decât în cadrul formal de la Primărie va trece de Parlament și va fi promulgat. Pe de altă parte, spațiile respective vor putea fi folosite de cei care nu mai au nimic de împărțit și vor să divorțeze în zece minute.
Amendamentul care modifică astfel Legea 119/1996 privind actele de stare civilă a fost propus de deputatul PC Bogdan Ciucă a fost îndelung dezbătut marți seară în Comisia juridică din Camera Deputaților.
Deputații juriști au aprobat ca oficierea să se poată face în locuri precum muzee, parcuri, grădini botanice sau alte locuri, dacă primarul aprobă o cerere în acest sens, care motivează solicitarea, și dacă ofițerul stării civile este disponibil. Cererile trebuie să fie însă rezonabile, ofițerul de stare civilă neputând fi invitat în locuri precum terasa blocului, potrivit inițiatorului.
"Eu am propus acest amendament la o inițiativă a ministerului Administrației și Internelor. Era vorba despre încheierea căsătoriilor la primărie, iar eu am propus ca, la cerere, motivată, primarul să aprobe oficializarea căsătoriilor și în alte locuri, cum ar fi grădinile botanice, parcuri, muzee, alte locuri pe care și le doresc tinerii, și nu neapărat sălile din primării", a precizat Bogdan Ciucă pentru Mediafax.
El a precizat că autoritatea este dată de persoana care oficializează căsătoria, respectiv ofițerul stării civile, de tricolor și de formula care se rostește la starea civilă, și nu de locul în care procedura de stare civilă are loc.
Legea este ar putea fi valabilă pentru toate primăriile din țară,  în condițiile în care multe dintre ele nu au săli special amenajate, fiind improprii desfășurării unor evenimente fericite.
Proiectul de lege astfel amendat va intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaților, acest for fiind și Camera decizională.
Pe de altă parte, cei care vor să divorțeze repede, fără să apeleze la instanțe sau la notari, au la îndemână posibilitatea divorțului pe cale administrativă. Soții împăcați cu situația, dar care nu au de împărțit proprietăți ori copii făcuți sau adoptați împreună se prezintă la Starea Civilă, unde, în câteva minute, pentru o taxă de 20 de lei, sunt liberi de contract marital. Din decembrie 2010, cei care vor să se despartă rapid, pot apela la Serviciile de Stare Civilă din primării pentru divorț, dar trebuie să vină împreună și cu tot cu cererea scrisă în acest sens.

Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.