Tot mai puțini români se declară patrioți, dar spun că sunt ospitalieri, descurcăreți, generoși, harnici și cârcotași, expresiile care îi descriu cel mai bine fiind "A face haz de necaz" și "Să moară și capra vecinului", potrivit studiului Patriotismul la români realizat recent.
Acesta arată că doar 41 la sută pot spune despre ei ca sunt patrioți, iar cei mai patrioți se arată, cel puțin la nivel declarativ, românii din Banat, unde 60% se caracterizează astfel, dar și cei din Muntenia, unde 50% 0 susțin acest lucru.
Doar opt la sută dintre cei care au fost întrebați pot spune că pe români îi definește expresia "Sunt mândru că sunt român", iar 18 la sută au fost de acord ca românii sunt caracterizați prin zicala "Fie pâinea cât de rea, tot mai bună-i în țara mea".
"Tinerii între 20 și 24 de ani sunt cel mai puțin patrioți (doar 30 la sută se descriu astfel). În același timp, cei mai în vârstă (între 50 și 59 de ani) declară în mai mare măsură că se consideră patrioți (48 la sută). Românii cu venit scăzut se încadrează mai puțin în această categorie decât persoanele cu venit ridicat (32 la sută în cazul celor cu venit sub 1.200 de lei în comparație cu 50 la sută pentru cei cu venituri peste 3.000 de lei)", se arată în studiul transmis agenției MEDIAFAX.
Pentru cei mai mulți români patriotismul înseamnă pur și simplu a-ți iubi țara necondiționat, patru din zece persoane fiind de acord cu acest lucru, o treime cred că patriotismul se referă la respectul pe care îl ai pentru strămoși, în timp ce un sfert spun că patriotismul se referă la faptul ca românii sunt deranjați atunci când imaginea țării lor este denigrată în străinătate.
Doar patru la sută cred că patriotismul se referă la conștientizarea beneficiilor pe care ți le oferă țara în care locuiești.
Românii ar spune despre ei înșiși că sunt un popor ospitalier (45 la sută), că sunt descurcareți (36 la sută), generoși (30 la sută), harnici (28 la sută), dar și cârcotași (28 la sută).
Un sfert dintre cei care au participat la studiu cred că poporul român este format din oameni buni la suflet (26 la sută) iar 25 la sută cred că semenii lor sunt delăsători.
Expresiile care îi descriu cel mai bine pe romani sunt, în opinia lor: "A face haz de necaz" (47 la sută dintre cei care au răspuns la studiu menționează această expresie între primele trei), "Să moară și capra vecinului" (44 la sută), "Om trăi și om vedea" (40 la sută) și "Lasă că merge și așa" (36 la sută).
Studiul "Patriotismul la români" a fost realizat de ISRA Center pe un eșantion de 1.111 respondenți, reprezentativ pentru populația din zona urbană (orașe peste 50.000 de locuitori), cu vârsta între 20 și 60 de ani.
Marja de eroare este de ±2.9 la sută la un nivel de probabilitate de 95 la sută. Datele au fost culese prin intermediul unui studiu cantitativ de tip Omnibus, prin metoda interviului față în față, la domiciliul respondentului, în perioada 7 – 19 noiembrie 2011.
Mihaela Iamandei