Home Social Romanii: si mai putini, si mai batrani…

Romanii: si mai putini, si mai batrani…

DISTRIBUIŢI

Aproximativ 21.681.000 de romani au fost -inventariati- cu ocazia ultimului recensamant, dupa cum indica Institutul National de Statistica. La doua persoane active revin trei inactive. Romancele, ca de obicei, sunt mai numeroase. Scaderea fata de perioada de dinainte de *89 este de 1,2 milioane de cetateni. Cele mai multe spatii de locuit sunt cele cu doua camere. Fata de recensamantul anterior, a crescut ponderea femeilor vaduve si divortate, dar si valoarea concubinajului – denumit acum uniune consensuala…

Aceste date, dar si multe altele despre situatia sociala a romanilor – in cifre – au fost puse la dispozitia publicului in cadrul unei conferinte de presa desfasurate in noua locatie a INS, cu ocazia centralizarii si verificarii Volumului 0, privind datele finale ale recensamantului din prima parte a anului trecut. Vor urma inca patru volume, care vor adanci celelalte detalii, necuprinse in latura sociala a sondajului.

In prezentarea raportului privind datele culese de recenzori, directorul INS, Aurel Camara, a reliefat multe situatii care trebuie sa constituie un semnal de alarma pentru guvernanti. Ca tot s-au innoit…

Locul IX in Europa. Ca populatie…

Cu cei 21.680.974 de romani existenti la finele lui martie 2002, Romania ocupa locul IX in Europa ca populatie. Densitatea noastra este de 90,9 persoane/km2, in scadere fata de 95,7/km2, cat era in 1992. Fata de recensamantul din 1992, populatia urbana a scazut cu peste 2%, ajungand la 52,7%.

Dar Aurel Camara considera ca nu este decat un fenomen aparent negativ. In opinia sa, majoritatea acestor 2% s-a orientat spre zone rurale privilegiate – Corbeanca, Brebu, Cornu, Baneasa, si alte -oaze- de verdeata din tara, alese de aristocratia postrevolutionara.

Ce-i drept, directorul INS nu a precizat nimic despre exodul spre rural al minerilor si concediatilor din marii giganti industriali – cu salarii compensatorii sau nu – care au fost nevoiti sa aleaga viata la tara, din pricina costului ridicat al vietii, oricum invers proportional cu nivelul de trai… La care se adauga multimea de pensionari care, din aceleasi cauze, prefera sa se retraga spre zonele rurale.

Ca intotdeauna, sexul frumos este dominant

Ca si in datele precedentelor recensaminte, si in prezent predomina – numeric… – sexul frumos. La 1.000 de romani revin 1.051 de romance. Lucru apreciat de unii, dar dezapreciat de altii… Cresterea este evidenta daca se are in vedere ca la recensamantul din 1992 proportia era de 1.000/1.034 si la cel din 1977 – 1.000/1.029. In plus, femeile sunt mult mai atrase de zonele urbane, reprezentand 52% din totalul orasenilor, in timp ce la tara procentajul este de doar 50,5%.

Varsta, bat-o vina…

Varsta medie a populatiei tarii in 2002 este de 37,3 ani, cu 2,7 ani mai mare decat la recensamantul din 1992 si cu 4,7 ani fata de cel din 1977. Varsta medie a populatiei feminine (38,6 ani) este mai ridicata decat cea a populatiei masculine (35,9) si ca urmare a procesului de imbatranire demografica, comparativ cu 1992, cresterea varstei medii a fost mai accentuata la femei (cu 2,9 ani) decat la barbati (cu 2,5 ani). Comparativ cu anul 1992, populatia in varsta de 0-14 ani, inregistrata in 2002, a scazut cu 1.361 mii persoane, iar proportia ei in totalul populatiei a scazut de la 22,7% la 17,6%. In aceeasi perioada, desi a scazut cu 219.000 de persoane, ponderea populatiei adulte de 15-59 de ani a crescut de la 60,9% la 63%, in special datorita scaderii semnificative a ponderii copiilor de 0-14 ani. In ceea ce priveste numarul si proportia populatiei in varsta de 60 de ani si peste, acesta au inregistrat o crestere de 451.000 persoane, ponderea lor fiind de 19,4% in totalul populatiei, fata de 16,4% in 1992.

La data recensamantului s-au inregistrat in Romania 310 persoane centenare, din care 228 erau femei.

Imbatranirea demografica – manifestata prin reducerea numarului persoanelor tinere (sub 15 ani), concomitent cu cresterea populatiei de peste 60 de ani – este mai accentuata la populatia de sex feminin. Ponderea femeilor varstnice (21,7%) este mai ridicata decat cea a populatiei masculine de aceeasi varsta (16,9%), iar numarul femeilor varstnice este cu circa o treime mai mare decat al barbatilor varstnici.

Consensualitatea, ca existenta

La recensamantul din 2002 s-a inregistrat pentru prima data uniunea consensuala – ca tip de aranjament marital neconventional. Un numar de 828 mii persoane au declarat ca traiesc in uniune consensuala. Dintre persoanele care au declarat ca traiesc in uniune consensuala, 73,6% erau necasatorite, 17,9% divortate, 7,1% vaduve si 1,4% casatorite.

Ponderea barbatilor casatoriti in totalul barbatilor este mai mare decat cea a femeilor casatorite in totalul femeilor, depasind si valoarea proportiei acestei stari civile pe total tara. Acelasi lucru se observa si in cazul barbatilor necasatoriti. In schimb, ca si la recensamintele anterioare, se remarca faptul ca numarul femeilor divortate este de 1,5 ori mai mare decat cel al barbatilor divortati, iar numarul femeilor vaduve este de 4,2 ori mai mare decat cel al barbatilor cu aceeasi stare civila. Aceste proportii mai scazute ale barbatilor se pot explica prin fenomenul mai raspandit de recasatorire a barbatilor divortati fata de femeile aflate intr-o situatie similara, precum si prin mortalitatea diferentiata pe sexe si varste care arata o valoare mai ridicata a mortalitatii barbatilor dupa varsta de 50 de ani.

Populatia activa, in cadere libera

La 1.000 de adulti (cu varsta cuprinsa intre 16 si 59 de ani) revin 576 de persoane tinere (cu varsta intre 0 si 15 ani) si varstnice (peste 60 de ani). Problema se adanceste insa atunci cand se vede proportia dintre populatia activa si celelalte doua categorii. Doar 40,8% dintre romani sunt in activitate. In schimb, la 1.000 de persoane active revin 1.449 de inactive – tineri si varstnici.

N-ar trebui sa fie un lucru nou, stiindu-se ca – din punctul de vedere al Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale – exista doar 4,6 milioane de salariati si 6,2 milioane de pensionari…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.