Cei care doresc sa lucreze in strainatate vor avea nu peste mult timp inca o posibilitate s-o faca, in Portugalia. La Lisabona, au avut loc negocieri romano-portugheze pentru convenirea unui nou acord privind sederea temporara in scopul angajarii lucratorilor romani pe teritoriul Republicii Portugheze.
Cine face selectia
La negocieri a fost prezent si secretarul de stat in Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale Razvan Cirica. -Noi am negociat acolo, o delegatie in care se regaseau atat experti ai MMSS, cat si ai Ministerului Afacerilor Externe si Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca, un text de proiect de acord care prevede un intreg proces de selectie si recrutare, care implica autoritatile competente din cele doua state, respectiv Republica Portugheza si Romania- a declarat Razvan Cirica.
Selectia se face de catre autoritatile nationale, cu o procedura clar stabilita. Angajatorii portughezi interesati sa angajeze lucratori romani comunica interesul lor Institutului Portughez de Munca si Formare Profesionala, transmitand acestui institut oferta de loc de munca si prezentarea unei propuneri de contract de munca. Apoi, Institutul Portughez trimite ofertele de locuri de munca si propunerile de contracte de munca Ambasadei Republicii Portugheze in Romania, care le remite Directiei Generale de Forta de Munca din MMSS. Aceasta Directie Generala de Forta de Munca delega competenta selectiei interne Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca, recrutarea fiind ulterioara acestei selectii, urmand a fi realizata de catre Ambasada Republicii Portugheze in Romania.
In acest proces de recrutare, Ambasada Republicii Portugheze in Romania verifica daca lucratorii selectionati indeplinesc conditiile privind calificarea profesionala necesara, daca nu au suferit vreo condamnare penala, daca nu sunt mentionati in lista nationala portugheza sau in lista comuna a persoanelor neadmisibile a sistemului de informatii Schengen si daca au un certificat medical care atesta faptul ca sunt apti fizic de munca.
Ce profesiuni se cauta
Marea noutate a acestui proiect de acord este ca nu limiteaza categoriile profesionale, meseriile, este complet deschis si nu este contingentat. Se va merge acolo unde este cerere pe piata fortei de munca portugheze. Nu exista obligatii de limba, fiindca deprinderea limbii portugheze pentru lucratorii romani nu prezinta dificultati majore. In textul acordului nu se specifica nici limite de varsta.
In oferta de loc de munca pe care angajatorul portughez o remite insotita de propunerea de contract de munca Institutului Portughez de Munca si Formare Profesionala vor fi incluse profilul profesional al locului de munca, calificarea profesionala solicitata lucratorilor, experienta profesionala solicitata, o declaratie scrisa din partea angajatorului, care specifica tipul si regimul juridic al locuintei de care vor beneficia pe perioada sederii in scopul angajarii lucratorii romani, precum si prestatia de securitate sociala la care acesti lucratori romani au dreptul, conform legislatiei portugheze. De asemenea, textul de acord face trimitere la responsabilitatea privind plata deplasarii intre Romania si Republica Portugheza, deci oferta de loc de munca va fi foarte clara si in acest sens.
Ce alte state mai cer romani
In cursul acestei luni se vor purta discutii cu Marele Ducat de Luxembourg la Bucuresti si cu autoritatile competente din Republica Italiana pentru doua tipuri de meserii, respectiv personal medico-sanitar de pregatire medie si specialisti din domeniul tehnologiei informatice si comunicatiilor. In plus, se deruleaza in continuare un efort de sensibilizare a autoritatilor competente in domeniul fortei de munca din toate statele membre ale UE.