Ministerul Sănătății va stabili o sumă fixă pentru coplata unor servicii medicale în baza unor cupoane speciale, astfel încât cei care au venituri mari și care oricum plătesc sume importante la Fondul Național de Sănătate nu vor plăti mai mult decât cei care au salarii mici.
Fiecare persoană care merge la medic va primi un tichet pentru suma plătită și îl va păstra până va fi atinsă suma care va fi stabilită drept plafon.
„Noi vom stabili în normele de aplicare a Legii 220/2011 pentru modificarea și completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății o sumă fixă până la care se plătește coplata pentru unele servicii medicale, astfel încât să nu existe inechități și persoanele cu salarii mari să nu fie obligate să plătească sume importante, în condițiile în care contribuția lor la FNUASS este substanțială“, a declarat secretarul de stat din Ministerul Sănătății Cristian Anton Irimie, citat de Mediafax.
Potrivit Legii 220, publicată în 30 noiembrie în Monitorul Oficial, coplata reprezintă contribuția pe care asiguratul la sistemul de sănătate trebuie să o plătească suplimentar față de cea decontată din fondul național unic al asigurărilor de sănătate. Suma ce va fi percepută ca și coplată se va calcula procentual din valoarea serviciilor medicale prevăzute în contractul cadru privind condițiile acordării asistenței medicale. Aceasta nu va putea însă depăși a douăsprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate de fiecare asigurat. După atingerea sumei maxime privind coplata pe asigurat pe an calendaristic, serviciile medicale pentru care se încasează coplata sunt acordate fără coplată, potrivit legii.
Executivul propunea în noiembrie 2010, când a fost adoptat proiectul, ca suma maximă reprezentând coplata asiguratului într-un an calendaristic să nu depășească 600 de lei, iar peste această sumă, consultațiile, analizele și spitalizările să fie gratuite.
Legea prevede că vor fi scutite de la coplată circa 8 milioane de persoane. Este vorba de copiii de până la 18 ani, elevii și studenții de până la 26 de ani dacă nu realizează venituri prin muncă, bolnavii cu anumite afecțiuni incluse în programele de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății, precum și pensionarii cu pensii mai mici de 740 de lei pe lună.
Nu vor plăti suplimentar pacienții cu afecțiuni cronice, cei care au nevoie de ședințe de chimioterapie, radioterapie sau hemodializă și dializă peritoneală. De asemenea, nașterile și serviciile acordate în situațiile de urgență medico – chirurgicale nu vor fi plătite prin intermediul tichetelor moderatoare pentru sănătate.
Ministerul Sănătății a precizat că de la coplată vor fi exceptate 8.006.507 persoane, iar prin acest sistem se vor atrage anual în Bugetul Sănătății 378 de milioane de lei.
Introducerea sistemului de coplată constituie unul dintre angajamentele Guvernului în acordul de împrumut convenit cu FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială. Guvernul s-a angajat ca ponderea scutirilor de la plată să nu depășească un nivel de 40 la sută dintre pacienți.
Mihaela Iamandei