
Prima zăpadă serioasă care a căzut peste România a paralizat circulația pe mai multe drumuri din țară, a provocat o serie de accidente, a închis drumuri și trasee montane. Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, un microbuz în care se aflau 17 pasageri s-a răsturnat, ieri după-amiază, la ieșirea din municipiul Sibiu spre Agnita, în urma accidentului o persoană fiind fost rănită. Și în Buzău, un microbuz în care se aflau patru persoane a fost implicat într-un accident rutier pe DN2 B Buzău – Brăila, între localitățile Gălbinași și Bentu. Pasagerii sunt în afara oricărui pericol.
La Arad, echipele de intervenție au acționat, ieri, pe mai multe sectoare, după ce ninsorile căzute începând de luni seara au îngreunat circulația rutieră. Pentru evitarea accidentelor, șoferii au fost obligați să circule cu viteză redusă. Cu toate acestea, au fost raportate până ieri la amiază mai multe tamponări și accidente ușoare, din cauza carosabilului alunecos. Tot din cauza ninsorii, traficul rutier pe DN7 Arad – Nădlac a fost înterupt, ieri, în zona Pecica, din cauza unui accident rutier. Un autotren, din cauza vitezei neadaptate la carosabilul alunecos și a nepăstrării distanței în mers, a lovit din spate două autoturisme. Două persoane au fost rănite. Și în Mehedinți, zăpada abundentă a creat probleme în nordul județului. În timpul nopții de luni spre marți, drumarii au acționat pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil pe mai multe drumuri județene din Mehedinți. Pentru prevenirea unor posibile accidente rutiere, polițiștii rutieri patrulează pe drumurile naționale și pe principalele artere rutiere din județul Mehedinți. Agenții rutieri verifică în trafic autovehiculele, în special cele a căror masă totală maximă autorizată depășește 3,5 tone, cu privire la dotarea cu echipamente antiderapante omologate și utilizarea acestora atunci când deplasarea se efectuează pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.
Probleme din cauza zăpezii s-au înregistrat și în municipiul Galați, unde circulația este îngreunată pe toate marile artere. Traficul îngreunat a dat peste cap și graficul de transport în comun din Galați. Echipajele de deszăpezire care acționează în Galați sunt puține și nu fac față volumului de activitate. În plus, jumătate dintre ele sunt blocate în trafic. Ninsoarea a afectat grav și Capitala, pe mai multe artere principale traficul fiind blocat. Firmele care se ocupă de deszăpezire au împrăștiat material antiderapant, chiar în condițiile unui trafic aglomerat, pentru a împiedica formarea gheții pe carosabil. Cu plugurile s-a intrat abia după ora 18.00. În plus, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunțat că municipalitatea va ridica toate autoturismele parcate pe marile bulevarde, în locuri neamenajate, care îngreunează activitatea utilajelor de deszăpezire. De asemenea, toate traseele turistice montane din masivele muntoase Iezer-Păpușa, Ghițu și traseele turistice montane din zona argeșeană a masivelor Făgăraș, Piatra Craiului și Leaota sunt declarate închise, ca urmare a avertizării meteo cod galben pentru ninsoare și viscol emisă de INMH. Meteorologii au emis atenționare de ninsori și intensificări ale vântului, valabil până joi, ora 12.00, care ar urma să afecteze județele din nordul, sudul, centrul și estul țării.
Autoritățile, luate pe nepregătite
În ciuda faptului că ninsoarea nu a fost o surpriză pentru nimeni, intervenția autorităților a fost aproape inexistentă. Incapacitatea autorităților de a gestiona problema deszăpezirii iese la iveală ca și în alți ani, atunci când zăpada lovește „năprasnic“ România, a declarat președintele Federației Operatorilor de Transport Rutier (FOTR), Augustin Hagiu. FOTR solicită autorităților să ia urgent măsurile necesare pentru a asigura un trafic în minime condiții de siguranță. Și prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, a criticat modul în care autoritățile locale au intervenit în acțiunea de deszăpezire și a cerut intervenția urgentă, mai ales că ambulanțele au mari întârzieri în a ajunge la solicitanți. „Am văzut că autoritățile locale s-au fotografiat cu utilajele, pe care, după aceea, nu le-am mai văzut pe străzi. Mă îngrijorează, în special, situația ambulanțelor din trafic. Mi s-a comunicat că au mari întârzieri și nu mi se pare normal să ne jucăm cu viețile oamenilor pentru că autoritățile au totul pregătit pe hârtie, iar în practică lucrurile sunt mult îngreunate“, a declarat Atănăsoaei.