Directorul general al Regiei Nationale a Padurilor Romsilva, Simion Maftei, a recunoscut voalat, ca intr-un viitor destul de apropiat unitatea pe care o conduce va fi desfiintata si se vor infiinta sapte directii silvice regionale. Simion Maftei justifica aceasta masura de reorganizare prin faptul ca suprafata fondului forestier administrat de stat se va reduce foarte mult ca urmare a procesului de retrocedare. In plus, directorul Romsilva a lasat sa se inteleaga ca desfiintarea s-ar datora si situatiei financiare actuale destul de precare a regiei, intrucat fosta conducere a regiei a lasat in urma un dezastru . In prezent, 12 directii silvice din tara, printre care Alexandria, Deva, Tulcea si Ialomita, au mari probleme in a achita salariile personalului silvic. Pentru a face rost de bani, unele directii silvice au inceput sa vanda din bunurile aflate in gestiune. Nu trebuie omis faptul ca in staff-ulul regiei si la unele directii silvice din tara au fost instalati in acest an o serie de directori care in perioada guvernarii CDR s-au remarcat prin modul -inteligent- de pagubire si distrugere sistematica a fondului forestier.
Prin castigarea alegerilor de catre Alianta, in silvicultura romaneasca a avut loc o rotire de cadre. Practic, cei care au condus destinele silviculturii romanesti in guvernarea CDR, cu mici exceptii, au revenit pe functii in era Aliantei. Astfel, in conducerea regiei a revenit in forta careul de asi, care pana in 2000 s-a remarcat prin contraperformante cu iz infractional: Dima-Apostol-Malaescu-Aldea. O parte dintre acestia se regasesc si in Consiliul de Administratie al RNP, de unde mai incaseaza lunar intre 20 si 25 de milioane de lei. Este de semnalat faptul ca in Consiliul de Administratiei al Romsilva se afla un reprezentant al padurilor private, Iancu Firoiu, care este in litigiu cu regia pentru un debit de cateva sute de milioane de lei. In plus, acestuia i s-a desfacut in anii trecuti contractul de munca pentru abateri destul de grave.
Desi la inceputul anului 2005 premierul Tariceanu a interzis foarte clar orice angajare, printre primii angajati la Romsilva s-a numarat fiul juristei Aurelia Malaescu.
Noua echipa de la Romsilva a avut grija ca fostul ministru al mediului in guvernarea cederista, Romica Tomescu, sa fie plantat in fruntea cercetarii silvice romanesti, dar si in Consiliul de Administratie al RNP. De asemenea, la conducerea Directiei Silvice Bacau a fost instalat Gheorghe Savu, cel care pana anul trecut a fost directorul unei firme controlate de Omar Hayssam.
Pentru a imbina utilul cu placutul, o delegatie de la Romsilva va pleca saptamana viitoare la expozitia mondiala din Japonia.