Home Social Rosia Montana, intre lingouri si -multe drumuri la DNA-

Rosia Montana, intre lingouri si -multe drumuri la DNA-

DISTRIBUIŢI

Casa de Cultura a Studentilor din Cluj a fost gazda celei de-a saptea dezbateri publice pe tema proiectului de exploatare a rezervelor de aur si argint din Muntii Apuseni, initiat de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Aplauze furtunoase din partea sustinatorilor proiectului si serii de huiduieli ale ONG-istilor prezenti la eveniment au insotit discursurile reprezentantilor companiei.

-Ne scapa de 300 tone de aur!- -Atat de frumoasa a fost prezentarea incat la 71 de ani mi-am adus aminte de vremea cand aveam 17 ani si ii promiteam flori iubitei mele-. -O sa faceti exproprieri?- -De ce nu tineti seama de pozitia Bisericii Crestine Romane si a Academiei Romane?- -Cu cine ati negociat din Guvernul Romaniei pentru aceasta investitie?- Asa si-au inceput sirul de proteste cei mai aprigi contestatari ai proiectului. Prezenti intr-un numar mai mare la dezbatere si ajutati de un decor inverzit de afise cu -Salvati Rosia Montana-, fanii investitorilor care promit locuri de munca, precum si un start al dezvoltarii sociale si economice in zona, au scandat si ei: -Vrem sa muncim! Vrem sa traim!-.

-Duceti-va acasa, domnilor!-

Maria Cretu, din Sighetu Marmatiei, a tinut sa avertizeze tinerele din comuna Rosia Montana asupra dezastrului ce le-ar putea paste in cazul unui dezastru ecologic. -Eu sunt nascuta la granita cu Ucraina. Dupa Cernobil, am nascut un copil cu malformatie congenitala, boala ce a necesitat 18 interventii chirurgicale. Asa ca atentie, domnisoarelor care acum sunteti entuziasmate si sperati la un loc de munca, dar ganditi-va ce ar putea fi peste cativa ani!-, a spus aceasta. Prezent la discutii, fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar, a tinut sa avertizeze ca in curand va deveni proprietar in Rosia Montana. -Gold Corporation nu a efectuat nici o lucrare de investitii in domeniul extractiei aurului si argintului, nicaieri in lume. Acum vin si spun hai sa salvam Rosia Montana prin cianurare si dinamitare! Invit reprezentantii acestei firme sa se duca acasa – in Canada sau in Statele Unite – sa ia 80% din aurul acestor tari, sa le ceara presedintilor sa foloseasca 200.000 de tone de cianura si sa ii imbogateasca pe americani si pe canadieni. Duceti-va acasa domnilor!-, le-a spus Funar reprezentantilor RMGC.

Acesta si-a incheiat prelegerea asigurand titularii proiectului ca nu isi vor duce planul la indeplinire. -In Romania nu veti face acest proiect. Va asigur ca multi dintre dumneavostra veti face multe drumuri la DNA. Cum veti respecta, garanta si ocroti proprietatea privata a multor cetateni de pe raza comunei Rosia Montana?!-, a conchis Funar.

In replica la multimea de acuze si proteste, John Ashton, vicepresedinte Gabriel Resources, le-a justificat, in repetate randuri, contestatarilor ca -proiecte miniere cu cianura se intampla in mijlocul comunitatilor din intreaga lume-.

Moderatori controversati

Intr-o scrisoare adresata ministrului mediului, Sulfina Barbu, si ministrului integrarii, Anca Boagiu, mai multe organizatii neguvernamentale interesate de procedura de evaluare a impactului asupra mediului acuza autoritatile ca -nu doresc sa dobandeasca o intelegere profunda a ceea ce se intampla cu adevarat-. Acestia acuza ca parte din locatiile alese pentru dezbaterile publice sunt irelevante. -Cu toate acestea, intelegem: sunt orase miniere unde promisiuni de locuri de munca au ecouri populiste-, se precizeaza in scrisoare. Alte nemultumiri sunt legate de persoanele desemnate pentru moderarea discutiilor, Nicolae Heredea si Stefan Mihailescu. -In 2003, dl Heredea a realizat pentru RMGC o cercetare geofizica pentru identificarea si recuperarea unor vestigii arheologice la Rosia Montana. (…) Lucrarea sugereaza conditiile in care riscantul proiect ar putea fi considerat sigur din punct de vedere ecologic-, mai spun ecologistii.

Cu toate acestea, Constantin Popescu, secretar de stat in ministerul mediului, ne-a declarat ca -dezbaterile trebuie sa isi urmeze cursul stabilit, urmand ca pe baza comentariilor publicului si raspunsurilor titularului sa se completeze o anexa care va fi analizata impreuna cu studiul de impact propriu-zis-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.