Home Social Ruinele, la rang de unitati de invatamant

Ruinele, la rang de unitati de invatamant

DISTRIBUIŢI

Din cauza indolentei factorilor de raspundere din Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si ai unei firme de constructii, in cursul zilei de 10 decembrie, doi elevi de clasa a X-a a Grupului Scolar Agricol -Viaceslav Harnaj- – aflat inca in consolidare – au fost raniti de un stalp de sustinere provizoriu, aflat in clasa in care isi desfasurau cursurile. Andrei Nistorescu a fost ranit la cap si la umar, colega sa scapand doar cu o mare sperietura si cu cateva leziuni usoare. Situatia era alarmanta inca de vineri, cand un utilaj greu, aflat la nici un metru de cladire, a facut sa vibreze zidurile in asa hal incat profesorii i-au scos in curte pe elevii aflati in plina teza, de teama prabusirii…

Inspectoratul vine, constata, nu ia masuri

In anul 2000, cladirea Grupului Scolar Agricol -Viaceslav Harnaj- a inceput sa prezinte niste fisuri pe diagonala in pereti. In vacanta de vara, directoarea Victoria Ionescu, a remarcat ca ele deveneau tot mai mari, afectand nu doar parterul, ci si etajul…

Directorul grupului scolar a semnalat situatia critica la toate forurile superioare: Inspectoratului Scolar al sectorului 1 si Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti. Precizam ca, in perioada respectiva, unitatile de invatamant inca mai erau in subordinea administrativa a Ministerului Educatiei si Cercetarii. Serviciul tehnic al inspectoratelor a venit, a vazut, a constatat, dar nu s-a luat o masura concreta.

Expertizarea situatiei in care se afla constructia a fost facuta in toamna anului 2000, de catre firma INTERBUS SRL. Conform facturii emise, expertizarea a costat circa 33 milioane de lei. Concluziile ar fi ingrozit pe oricine: fundatia este gaurita, pe alocuri de-a dreptul spongioasa, acoperisul – jalnic, canalizarea – infundata. In plus, liceul a fost construit intr-o zona de sol nisipos, stabilitatea fiind afectata.

Abia dupa alegeri, in 2001, noul primar al sectorului 1, Vasile Gherasim, s-a deplasat personal la Grupul Scolar -Viaceslav Harnaj-, insotit de tot aparatul tehnic al primariei. Constatand ca problema este foarte grava, primarul a alocat patru miliarde de lei pentru consolidarea cladirii vechi de aproape 40 de ani, care deja incepuse sa se incline.

Reabilitare intarziata nepermis de mult

Firma care a castigat licitatia (si care ar fi trebuit sa se ocupe de reabilitarea unitatii de invatamant), SC DOMUS PGM SRL, a taraganat lucrarile. Motivul invocat a fost ca DOMUS ar fi castigat mai multe lucrari de acest gen, si era destul de greu sa le execute pe toate o data…

Data inceperii lucrarilor la Grupul Scolar -Viaceslav Harnaj- ar fi trebuit sa se situeze in mai, dar in acea luna abia era gata proiectul de reabilitare, intocmit de Institutul de Constructii Bucuresti.

In toata aceasta perioada, directoarea Ionescu a dispus functionarea unitatii cu 10 sali de clasa la o scoala apropiata, pentru a fi evitate pericolele. Totodata, ea a intrebat firma de constructii daca in clasele in curs de consolidare se pot tine ore. I s-au dat asigurari ca orele se pot desfasura normal, chiar daca in salile respective exista stalpi suplimentari de sustinere a tavanului…

In toata perioada de reabilitare, muncitorii firmei DOMUS au fost vazuti foarte rar la lucru, desi atentionarile conducerii grupului scolar curgeau garla spre Primaria sectorului 1 si spre conducerea respectivei firme. Insa DOMUS SRL a tot tergiversat lucrarile, invocand motive puerile; ba ca fata de expertiza au descoperit probleme suplimentare, ba ca exista deficiente in contractul cu Primaria sectorului 1…

Pentru a fi sigura de bunul rezultat al lucrarilor de consolidare, directoarea Ionescu le-a pus muncitorilor de la DOMUS la dispozitie si camere in caminul grupului scolar. Chiar si asa, lucrarile au fost intarziate pe diverse motive, intrandu-se in septembrie. Apoi octombrie, noiembrie, decembrie…

Si in aceasta vara, conducerea grupului scolar sesizase atat inspectoratul scolar de sector, cat si ISMB de faptul ca anul scolar 2002-2003 este pus sub semnul intrebarii in cazul acestui grup scolar. Insa, spre stupefactia conducerii, prin adresa 5309/2002, ISMB face cunoscut: -Incepand cu anul scolar 2002-2003, veti functiona sub denumirea de Grup Scolar Agricol <Viaceslav Harnaj>-. Fara a face vreo referire la situatia de ruina in care se afla cladirea de baza a respectivei unitati de invatamant. Si adresa este semnata de inspectorul scolar general Daniela Nedelcu…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.