Home Social -Sala pasilor pierduti-, in varianta pensionarilor

-Sala pasilor pierduti-, in varianta pensionarilor

DISTRIBUIŢI

In fiecare zi, la Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti, aproximativ 2.000 de pensionari fac coada la ghisee in incercarea disperata de a gasi o portita cat de mica pentru a-si mari pensia. Motivatia, in majoritatea covarsitoare a cazurilor, este cresterea preturilor la utilitati, medicamente si alimente. In cazuri foarte rare, argumentul este unul legislativ. Dar si acesta gresit inteles…

In evidentele CPASMB exista aproximativ 510.000 de pensionari, ale caror dosare au fost verificate, numai in ultimii doi ani, de cel putin doua ori, ca urmare a diverselor modificari suferite de Legea 19/2000 privind sistemul de pensii si alte asigurari sociale.

Concomitent cu petitiile pensionarilor, cei aproximativ 350 de functionari ai CPMB din toate sectoarele Capitalei trebuie sa faca fata si problemelor ridicate de peste 40.000 de angajatori, aflati in evidenta. Multi dintre ei nu stiu ca datele trebuie predate in sistem informatizat, venind doar cu actele justificative de achitare a contributiei la asigurarile sociale. Si, ca si la alte institutii de gen, ultimele doua zile din luna sunt cele mai aglomerate… Practic, la finele lunii, la CPMB se strang peste 100.000 de documente bancare – extrasele de cont si anexele acestora, chitantele privind fondul de risc etc. – care trebuie prelucrate – bine si rapid! – de doar 10 functionari…

Afara-i vopsit gardul, inauntru-i… functionarul !

Chiar daca sediul CPMB are un aspect de-a dreptul occidental, functionarii care il -populeaza- – de cele mai multe ori, zi-lumina ! – nu au parte de un tratament nici pe departe asemanator sediului. Zilnic, un functionar trebuie sa discute cu aproximativ 200 de petenti, sa le dea consultatii, sa-i lamureasca, sa-i indrume, sa-i ajute. Si, din ce am constatat la fata locului, chiar o face. De multe ori, cu zambetul pe buze. Dar un zambet obosit… Salariile acestora? Media este cu mult sub 100 de euro…

In plus, cei 350 de lucratori ai CPMB vor fi rariti. Pentru ca in Legea 161/2003 privind anticoruptia, la Sectiunea 4 se precizeaza clar ca se interzice celor care lucreaza cu publicul sa semneze si diverse documente. Dar lipsa acuta de personal ii obliga pe cei de la ghisee ca, la sfarsitul programului de audiente, sa intre in birouri pentru a face verificari, recalculari si alte asemenea activitati la finalul carora trebuie sa semneze, pentru a le valida.

O alta problema, care este veche din 2001, este desfiintarea comisiilor de contestatii din cadrul CPMB. Practic, orice nemultumire a petentului privind dimensiunea pensiei trebuie sa treaca printr-o instanta judecatoreasca pentru a fi considerata oficiala. Si cum 99% din pensionari nu-si permit sa plateasca un avocat, drumurile lor se indreapta tot catre CPMB pentru consultatii si reverificari.

Informatizarea CPMB, o necunoscuta pentru beneficiari

-Chiar daca suntem foarte bine informatizati, agentii economici pe care ii avem in evidenta nu cunosc acest detaliu. In loc sa vina la noi cu o simpla discheta, ale carei date se verifica in doar cateva minute, ei ne prezinta documente in hartie… Si pe care, de cele mai multe ori, ni le trimit prin persoane care nu au de-a face cu activitatea de aici – soferul, secretara. Degeaba le cerem relatii despre actele aduse-, ne-a precizat directorul general al Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti, Mihaela Kanovits. -In plus, dintre cei 40.000 de agenti comerciali pe care ii avem in evidenta, doar 2.000 ne trimit dischetele-, afirma directorul general al CPMB.

Mult prea redus numeric, personalul CPMB reuseste cu greu sa faca fata -camioanelor- de hartii, mai ales ca agentii comerciali nu se grabesc sa le predea decat la sfarsitul lunii, perioada in care sediul Casei de pensii din Capitala devine neincapator.

Dosarele de pensie, verificate si rasverificate

In numai doi ani, sistemul de calcul al pensiilor a fost modificat de noua ori, obligand functionarii din sistem sa faca verificari si paraverificari ale dosarelor. Pe langa variatiile sistemului de calcul, modificarile si reglementarile aparute dupa intrarea in vigoare a Legii 19/2000 au necesitat o reluare la mana a dosarelor.

In acest sens, Legea 309/2002 privind recunoasterea si acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar la munca, si Legea 189/2000 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de comunisti sau deportate – doua acte normative reparatorii si absolut necesare – au dus la verificari si recalculari care au aglomerat suplimentar munca functionarilor.

-Peste 70% din petitiile pensionarilor care solicita revizuirea dosarelor nu isi au rostul. Cei mai multi vin si ne spun ca au auzit din presa despre recalcularea pensiilor, dar confunda situatiile. Oricum, prin lege suntem obligati sa raspundem la toate solicitarile, astfel ca dosarele in cauza sunt revizuite si, in timp de maximum 30 de zile, acestia primesc raspunsurile. Din pacate, mai toate sunt negative-, precizeaza consilierul Mihai Dumitru, seful Casei de pensii a sectorului 6. -Numai la noi la sector vin cam 300 de lucrari saptamanal pe aceasta tema-.

-O recalculare se poate face numai in trei situatii: data pensionarii a fost trecuta gresit, petentul a mai lucrat cel putin 12 luni dupa data la care s-a pensionat sau in cazul in care are perioade lucrate pe care legislatia anterioara nu le-a luat in considerare – asa cum este cazul celor care au muncit la cooperatii si erau obligati la un stagiu de minimum cinci ani pentru a li se lua in considerare aceasta perioada ca vechime in munca-, explica Dumitru.

Necunoscand conditiile, in multe dintre plicurile petentilor exista o mare varietate de -argumente-: de la acte justificative bazate pana la retete de medicamente cu preturi astronomice, facturi de curent, intretinere…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.