Home Social Salariatii vor fi mai putin saraci!

Salariatii vor fi mai putin saraci!

DISTRIBUIŢI

– La reducerea cu 5% a fiscalitatii se aduga si majorarea salariului, cu 3% peste rata inflatiei

– Chiar si asa, Guvernul n-a scapat de mitingul de astazi

Reducerea fiscalitatii este una dintre principalele reusite ale negocierilor dintre confederatiile sindicale Cartel Alfa si Blocul National Sindical, si reprezentantii Guvernului. In Conventia dintre parti, la punctul C2, se arata ca scaderea contributiilor va fi de cel putin 5%, 4,67% din reducere urmand sa se regaseasca la angajat, iar diferenta de 0,33%, la angajator.

Sindicatele au fost de acord, in principiu, cu aceasta oferta, divergentele aparand apoi pe marginea grilei de salariu. Guvernul doreste ca aceasta reducere sa fie aplicata pe salariul brut, in timp ce sindicatele sustin impunerea ei asupra salariului tarifar.

Initial, sindicatele solicitasera o reducere cu 10% a acestor contributii, in urma negocierilor partile convenind ca este posibila reducerea cu 5% a contributiilor catre fondurile sociale. Dupa opt ore de negocieri, sindicatele nu au ajuns totusi la un numitor comun cu partea guvernamentala, ele solicitand ca aceasta cota sa fie platita doar de angajat. In schimb, Guvernul sustine o distribuire -echitabila- a acestor procente intre angajat si angajator, respectiv 3% la angajat si 2% la angajator, a aratat ministrul de finante, Mihai Tanasescu.

De asemenea, sindicatele au obtinut o majorare cu 3% peste rata inflatiei a salariilor bugetarilor, masura care va fi pusa in aplicare tot incepand de anul viitor. S-a cazut de acord si asupra unei cresteri a salariilor nominale corelata cu productivitatea muncii, la societatile cu profit si fara datorii.

Oricum, negocierile pot fi considerate un succes de catre ambele parti, Ministerul Muncii si confederatiile sindicale gasind luni solutii clare pentru 31 din cele 32 de revendicari. Partile ar urma sa incheie un acord, dar BNS si Cartel Alfa amana semnarea acestuia pana dupa protestele pe care le organizeaza marti, la Bucuresti.

-Suntem constienti de faptul ca negocierile intre Guvern si sindicate nu se vor termina niciodata, insa deontologia dialogului impune o anumita finalitate, pe care sindicatele o ocolesc de teama sa nu-si piarda obiectul protestelor. Altfel nu se explica ezitarea de a parafa o intelegere cand 99,9% din revendicari au fost solutionate-, a declarat, la finalul discutiilor de luni, ministrul muncii si solidaritatii sociale, Marian Sarbu.

-Chiar daca am cazut de acord, mai sunt multe chestiuni de rezolvat, asa ca nu vom renunta la proteste-, ne-a precizat Bogdan Iuliu Hossu, liderul Cartelului Alfa. Sindicalistii vor fi siguri pe parafarea acordului doar dupa ce acesta va fi semnat intai de premierul Adrian Nastase. Potrivit intelegerii, salariul minim pe economie va creste la 2,5 milioane de lei (dar nu mai putin de 75 de euro) incepand cu 1 ianuarie 2003, urmand sa ajunga, la inceputul lui 2004, la echivalentul in lei a 100 de euro.

In privinta fiscalitatii, cota minima de impunere – in prezent de 18% – ar urma sa fie redusa la 16% (sindicalistii dorind sa obtina scaderea acesteia pana la 10%), in timp ce cota maxima de impunere (de 40%) a ramas in suspensie. Sindicatele vor ca aceasta cota maxima sa fie impusa doar asupra salariilor care depasesc 20 de milioane de lei, guvernantii declarandu-se de acord in principiu, in conditiile in care ea se aplica dupa recalcularea salariilor, din al doilea semestru al anului viitor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.